Новини - Свят

Избраха нов генерален директор на СЗО
Прочетена: 283 пъти
Снимка: СЗО

Държавите-членки на Световната здравна организация (СЗО) избраха д-р Тедрос Аданом Гебрейесус за нов генерален директор на организацията. Гласуванеъо се проведе в три тура по време на на 70-тата годишна сесия на Световната здравна асамблея в Женева. За поста се бореха още двама кандидати - британецът Дейвид Набаро и пакистанката Сания Ништар. За д-р Гебрейесус обаче гласуваха 133 делегати и 70  против, с което бе избран да оглави организацията от 1 юли и за период от 5 години. Световните медии отчитат, че с решението на делегатите в Женева, начело на СЗО за пръв път застава африканец.

 

Д-р Гебрейесус е номиниран от правителството на Етиопия и наследява поста от д-р Маргарет Чан, която е начело на СЗО от 1 януари 2007 г.

 

В периода 2012 – 2016 г. д-р Гебрейесус е бил министър на външните работи на Етиопия, а от 2005 до 2012 г. – министър на здравеопазването. Бил е председател на Съвета на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, председател на Партньорството за борба срещу завръщането на маларията, като и съпредседател на Управителния съвет на Партньорството за майчино и детско здраве.

 

Като председател на Глобалния фонд и партньорството срещу маларията, д-р Гебрейесус осигури рекордно финансиране за двете организации и създаде Глобалния план за действие срещу маларията, който разшири обхвата на партньорството отвъд Африка - в Азия и Латинска Америка.

 

Като министър на здравеопазването на Етиопия д-р Тедрос Аданом Гебрейесус  предприе всеобхватни усилия за реформиране на здравната система в страната, включително за разширяването на здравната инфраструктура, чрез създаване на 3500 здравни центъра и 16 000 здравни пункта. Той увеличи, работещите в системата здравни работници, с 38 000. Д-р Гебрейесус инициира и финансови механизми с цел разширяване на обхвата на здравното осигуряване.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития