Новини - В медиите

Иванка Кръстева пред БНТ: От половин година не би трябвало да има пациенти без направления
Прочетена: 519 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, а парадоксалното е, че са внесени повече опаковки. Това навежда да мисълта, че има паралелен износ, сподели в ефира на БНТ подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева.

"Държавата е тази, която може да участва в регулация на паралелния износ. Без тези регулации, не можем да го спрем, нашата намеса е единствено в това интензивно да комуникираме с фирмата, с която имаме договор, а тя е гарантирала, че ще има медикаменти на пазара", добави Кръстева.

Кръстева обясни, че обикновено се издава рецепта няколко дни преди да е свършило старото лекарство и не би трябвало пациентите да остават дълго без лекарството си.

"Има и моменти, в които няма как съвсем по-рано да се вземе рецепта, но има раздвижване и в тази посока. Протоколите за шест месеца са за скъпоструващите лечения и няма как да е по-леко, затова максималният срок е половин година, все пак се сменят договори и трябва да има и регулация. Касата един път утвърждава протокола и после чак след 6 месеца се иска презаверка. Все пак и здравословното състояние се изменя вследствие на терапията", обясни подуправителят на НЗОК.

Що се касае до самите направления за преглед при специалист, Кръстева отбеляза, че в районите, където има липси, бройките са актуализирани, за да не се ограничава достъпът на болните до адекватна помощ.

"От половин година не би трябвало да има пациент, неполучил направление. Лекарят може да надхвърля с 10 % направленията, например в рамките на 3 месеца и после ги компенсира", уточни Кръстева.

Според нея касата реимбурсира много голямо количество медицински изделия и е успяла да договори няколко мисии. Експерти и лекари обаче коментират, че не се реимбурсират и медицинските изделия са много скъпи и понякога се налага за сметка на болницата да се поемат иначе се застрашава човешкият живот.

 

Целият разговор с Иванка Кръстева можете да гледате ТУК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития