Новини - България

Иванка Кръстева, НЗОК: Осигурихме десет нови онкомедикамента през 2016-а
Прочетена: 961 пъти

Разходите за медикаменти на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през последните години драстично се увеличава, но истинският печеливш от този ръст са онкоболните. От началото на 2016 г. те се лекуват с 10 нови медикамента от последно поколение, като бройката им е два пъти по-висока от осигурените през 2014 година. Данните представи подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева по време на кръгла маса "Бъдещето на онкологичната грижа в България – фокус върху пациента".

 

"За касата е гордост това, че успява да разширява диапазона на лекарствени продукти, с които дава възможност на българския пациент да се лекува. Мога да кажа, че сме постигнали европейски нива за лечение на онкологични и хематологични заболявания", коментира Кръстева.

 

Според статистиката, през 2014 г. НЗОК е похарчила над 217,8 млн. лв. за онкомедикаменти по клинични пътеки (по Приложение 2 на Позитивния лекарствен списък) и още 18,2 млн. лв. за хормонално домашно лечение (по Прилжение 1 на ПЛС). През 2015-а първата сума скача на над 247,7 млн. лв., а втората спада до 17,2 млн. лв., но общите разходи се увеличават с почти 30 млн. лева.

 

Тенденцията се запазва и през тази година – за първите осем месеца НЗОК е предоставила 188 млн. лв. за онколекарства по Приложение 2 на ПЛС и още над 10,3 млн. лв. за хормонално домашно лечение по Приложение 1.

 

Добрата новина е, че въпреки отбелязания ръст в разходите, здравната каса успява да осигури нови и по-добри лекарствени молекули на по-голяма група пациенти. Ако през 2014 г. ведомството е включило в реимбурсация 5 нови продукта, а през 2015-а още 8, то през тази броят им е 10. В момента НЗОК заплаща общо 17 онкомедикамента, 10 от които са иновативни и пациентите имат достъп до тях от началото на 2016-а. 

 

"Тази година успяхме да си позволим това, както и миналата, благодарение на това, че с индустрията, която също участва в този процес, намерихме пресечна точка, за да получи пациентът тези лекарства. Във връзка с направените нормативни промени фирмите връщаха, продължават да връщат и ще връщат в касата процент от оборотите, които се реализират за лечението на пациентите в България", обясни подуправителят на НЗОК. 

 

По думите й през 2015 г. фармацевтичните фирми са възстановили почти 46 млн. лв. в бюджета на публичния фонд, 18,8 млн. лв. от които са за онкомедикаменти. За първото полугодие на 2016-а сумата, която трябва да се върне, е почти 33 млн. лв., една трета от които за онкомедикаменти. До края на годината НЗОК очаква възстановените разходи от индустрията да достигнат 70 млн. лева.

 

Според подуправителя Иванка Кръстева преговорите с фарма фирмите за дължимите отстъпки вече са стартирали и ръководството на публичния фонд очаква да приключат също толкова успешно като миналогодишните.   

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития