Новини - България

Иван Димитров, ФБПФ: Отпечатъците могат да паднат още утре с решение на кабинета
Прочетена: 319 пъти

Позицията, че пръстовият идентификатор трябва да отпадне, е обща и тя е, че това трябва да се случи. Това обяви председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров след днешната среща в Министерството на здравеопазването, на която представители на Министерски съвет, болничния сектор и неправителствени организации обсъдиха бъдещата съдба на "пръстовите отпечатъци".

"Ние предложихме като пациентска общност - има такава опция и тя според нас е най-бързата, Министерски съвет да промени нормативно наредбата и тя да падне моментално. Ако това бъде направено, това означава, че всичко може още утре да се случи", заяви Иван Димитров.

По думите му служебният кабинет има пълното право да прецени дали да изчака окончателното решение на Върховния административен съд по жалбата срещу пръстовите отпечатъци или да действа по свое усмотрение преди това.

 

От Министерството на здравеопазването обаче съобщават, че официалната позиция на Министерски съвет е да се изчака произнасянето на петчленния състав на ВАС на предстоящото заседание на 16 март.

 

От Федерация "Български пациентски форум" напълно подкрепят идеята за замяна на системата за пръстова идентификация в болниците с електронна здравна карта, както предложи служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

"Истината е в това, абсолютно трябва да се случи, без да се експериментира с пръстови отпечатъци - главни, на голям пръст, на малък пръст и каквото и да било. Това е решението, в Европа така работи системата. Щом в Европа работи, ние не би трябвало да откриваме топлата вода", коментира председателят на неправителствената организация.

Според него единствената пречка пред въвеждането на електронна здравна карта у нас е липсата на политическа воля за това.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития