Интервю -

Ива Тодорова от IBM: Компютърът Watson анализира медицински данни за минути
Прочетена: 1790 пъти

Ива Тодорова отговаря за отношенията с правителствените политики и регулаторната рамка в IBM и е член  на Борда на Директорите на Американската Търговска Камара в България.  Тя бе част от лекторите  в сателитния симпозиум „Пътуване във времето на онкологичната практика – предизвикателствата на миналото, постиженията на настоящето и иновациите на бъдещето, който Amgen България организира на 20 април в София. Ива Тодорова споделя пред Redmedia какво е приложението на изкуствения интелект в областта на медицината и онкологията.


Г-жо Тодорова, как според вас технологиите влияят и променят медицината?

 

Всички виждаме колко дълбоко свързана и неизбежна част от нашия живот е светът на технологиите. Работейки за компания лидер в технологиите на повече от 105 години - в технологичната индустрия няма друга компания с толкова дълъг жизнен цикъл - виждам всеки ден как IBM променя света, поставяйки технологичните инновации за преодоляване на сериозни социални проблеми, с особен фокус върху здравеопазването. Ние сме във фазата на дигиталната трансформация.


За последните няколко години, огромният обем от данни, облачни, мобилни и социални технологии, интернет на нещата променят индустрии и довеждат до безпрецедентна трансформация във всеки вид бизнес. Много компании и бизнеси са станали дигитални. Въпреки това, в IBM вярваме, че дигиталният пазар не е крайната дестинация, а в основата на една нова ера на бизнес, който ние наричаме когнитивен. Когато дигиталните системи срещнат дигиталната интелигентност, нови възможности се създават от системи, които разбират, анализират и се учат.Всеки ден произвеждаме над 2.5 квинтилиона байта данни и 80% от тази информация е неструктурирана - или тъмна - снимки, песни, видeо, формули - създаваме зашеметяващи количество информация.


Когнитивна система като IBM Watson може да разбере тези неструктурирани /тъмни данни/, да ги превърне в информация, от която да извлече познание.  Или когнитивните системи могат да се учат от тях, да навигират и копират мозъчната дейност на човека като рационализират най-доброто решение. Ето защо индустрии толкова различни като здравеопазване, търговия на дребно, банкиране и пътуване използват IBM Watson за да прекроят своите индустрии.


В областта на здравеопазването данните нарастват експоненциално. Това изисква нови подходи по отношение на технологията и стратегията. Медицинската информация се удвоява на всеки 3 години. До 2020 г. се очаква да се удвоява всяко тримесечие. Платформата IBM Watson за здравеопазването е разработила когнитивни решения за бързи, точни и прецизни резултати във все по-сложната информационна среда. IBM Watson бързо доставя на лекарите персонализирани препоръки за лечение, основани на доказателства, съобразени с индивидуалнити здравни досиета на пациентите и след получаване на съгласие от тях.

 

Споделете как  функционира суперкомпютъра Watson на IMB?


Днес преминаваме към третата епоха на изчислителните процеси - когнитивната ера - където системи, които могат да разбират данните, да ги рационализират, непрекъснато да се учат от тях и да взаимодействат естествено с хората, ще дадат на човечеството несравнима способност да черпи прозрения от непрекъснато нарастващия обем от данни.


Не просто програмирани, когнитивните системи се учат от взаимодействието си с нас, от опита и околната среда. Целта им е да обработват и разбират информацията по начина, по който правим, и да предоставят на хората не предпрограмирани отговори, а на база хипотези, обосновани аргументи и препоръки, извлечени от комплексни обеми от данни. IBM Watson е изкуствен интелект и първата в света когнитивна система. Изкуственият интелект /AI/е сфера на компютърните технологии, която разработва създаването на интелигентни машини, които работят и реагират като хората. Някои от дейностите, които компютрите с изкуствен интелект упражняват, включват: обработка на естествени езици, машинно обучение,  гласово разпознаване, компютърно зрение и подобни.

 

Какво е приложението на Watson в медицината и по-конкретно в онкологията?

 

Системата синтезира масиви общ данни, съчетани с възможността да се анализира специфичното съдържание, което се извършва с  огромна бързина - може да чете над 200 милиона страници в 3 секунди.
Обучена от онколози от Memorial Sloan Kettering с опита на IBM Research, системата IBM Watson за онкологията е решение, което е захранено с информация от съответните насоки, най-добрите практики, медицински списания и учебници. Уотсън за онкология оценява информация от медицинското досие на пациента, оценява медицински доказателства, и показва потенциалните възможности за лечение, подредени по степен на доверие, винаги предоставяйки доказателства. Въоръжен с тези, основани на доказателства, данни и възможности, онкологът може да направи своя избор, базиран на собствения си опит и да определи най-подходящото лечение.


Сега, лекарите в САЩ, Холандия, Тайланд, Индия и Китай използват IBM Watson по онкология, за да персонализират грижите за пациентите, като се борят с рак на гърдата, на белия дроб, колоректален карцином и рак на маточната шийка.


С IBM Watson за геномика, например, онколозите използват усъвършенствани анализи и когнитивните технологии, за да могат бързо да преведат ДНК данните в препоръки за индивидуални възможности за лечение на пациентите, както и да идентифицират потенциалните мутации и картографирането на тези мутации и да основат на доказателства терапевтичните възможности.


Въпреки това процесът е много продължителен във времето - геном на един пациент представлява повече от 100 гигабайта данни - и това трябва да се комбинира с други медицински данни, проучвания в регистрите и информация за клинични проучвания. Ще са необходими седмици за един лекар за да анализира един случай,  докато IBM Watson може да извърши тази дейност само за няколко минути.


Въз основа на годишна работа с академични центрове, през 2016 г. стартирахме IBM Watson геномика за Quest Diagnostics - да се направи когнитивно геномен анализ на разположение на всеки пациент в САЩ през личния му лекар. В допълнение, ние си партнираме с Illumina за да се интегрира IBM Watson за геномика в процеса на тумор секвениране. Целта е разширяване достъпа до интерпретацията на геномните данни и да се помогне за стандартизиране и опростяване на геномната интерпретация на данните.

 

Как би могла да се съчетае работата на Watson и онколозите и има ли вероятност изкуственият интелект да заеме ролята на лекарите?

 

IBM Watson не е бил проектиран да се конкурира или да замести хората. Ние вярваме, че целта и предназначението на когнитивните технологии е подсилване на човешкия интелект. Нашите технологии, продукти, услуги и политики ще бъдат предназначени за подобряване и разширяване на човешките възможности, опит и потенциал. Когнитивните системи няма реалистично да постигнат съзнание или независима дейност.


Прозрачността е от жизненоважно значение - хората да имат доверие в препоръките, решенията и приложенията на когнитивните системи.


Ето защо, IBM дава и ще дава яснота: когато и за какви цели AI се прилага в познавателните решения, които разработваме и използваме. Основните източници на информация и опит, на които се базират прозренията на когнитивните решения, както и методите, използвани за обучение на тези системи и решения.


В заключение бих желала да споделя смелата прогноза на нашия изпълнителен директор Ginni Rometty: "в бъдеще, всяко решение, което човечеството прави, ще бъде информирано и обосновано от когнитивна система като IBM Watson и в резултат на това живота ни в този свят ще бъде по-добър.”

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития