Новини - България

Искат оставката на шефа на НЦОЗА, заради неизпълнение на служебните задължения
Прочетена: 188 пъти

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров ще поиска оставката на директора на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) проф. Христо Хинков. Намерението си той обяви по време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия. Причината – ръководената от Хинков структура не е изготвила анализ на спешната помощ, който станал повод за забавянето на  модернизацията й.

„Забавянето в проекта за модернизация на спешната помощ е факт, но с много усилия от страна на екипа на Министерството на здравеопазването е на път да бъде преодоляно. Една от големите пречки пред нормалния старт на дейностите по проекта е липсата на анализ, който трябва да бъде координиран със стандарта“, каза Петров.

По думите му стандартът вече е готов и ще бъде разгледан утре на заседание на ръководството на министерството. За изготвянето на анализа обаче министерството потърсило помощ от Националния статистически институт и външни експерти.

„Една от най-големите структури на Министерството на здравеопазването Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), чиято задача е именно да изготвя анализи, резистира и опонира на тази задача, поради което бяхме принудени да прибегнем до вариант с външна помощ. За мен това е пример за грубо погазване на служебните задължения и несправяне с работата. Ето защо утре ще поискам оставката на директора на НЦОЗА“, каза Петров.

Той представи накратко и първите стъпки на екипа на министерството в подготовката на старта на проекта по места. Имаме постоянна връзка с представителите на местната власт в регионите и населените места, където има спешни центрове и филиали. Понякога диалогът ни върви трудно, но полагаме усилия и търсим заедно найдобрите решения главно по отношение на здравния фонд.

„Средствата ще бъдат оползотворени възожно най-рационално като стремежът ни ще бъде ремонтните дейности да бъдат най-икономични, за да останат повече пари за закупуване на съвременна техника и транспортни средства“, категоричен бе той и допълни: „За мен е много важно да има ясна дефиниция на понятието спешност, защото на всички е ясно, че много хора, както неосигурени, така и осигурени, търсят помощ в спешните структури без реално състоянието им да налага това“.

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития