Новини - България

Искаме пълна подкрепа за домакинство на ЕМА от осемте държави без кандидатура
Прочетена: 162 пъти

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков тръгва на работна обиколка в осемте държави-членки на Европейския съюз (ЕС), които не са заявили желание да приемат седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Става въпрос за Литва, Латвия, Естония, Чехия, Унгария, Словакия, Кипър и Люксембур. Зам.-министърът планира да се срещне с колегите си от техните здравни министерства, да им представи кандидатурата на България и да се опита да спечели пълната им подкрепа, т.е. при гласуването България да получи максималните 3 точки от всяка от тези страни.

 

На пресконференцията бе разяснено, че за избора на седалище на ЕМА държавите-членки гласуват за кандидатурите с по 1, 2 и 3 точки, като всяка страна има право да гласува и за себе си. България ще се бори, както за трите точки на осемте държави-членки, които не кандидатстват за домакинство, така и за точките на своите конкуренти. Състезанието ще спечели държавата, която получи подкрепата на поне 14 държави членки на ЕС, а окончателното решение ще стане ясно през ноември.

 „Със зъби и нокти ще се борим да представяме нашата страна пред държавите, които искаме да ни подкрепят. Надявам се да гласуват за нас“, каза Ненков.

На пресконференция в Министерството на здравеопазването днес бяха представени официално сайтът на българската кандидатура, видеоклип и брошури. Припомняме, че останалите държави направиха това още при подаването на кандидатурите. По думите на д-р Ненков, няма закъснение в срока за представяне на нашата кандидатура, а  София отговаря на всички изисквания, поставени като условия за участие в надпреварата за доакинство на седалището на евроагенцията.

„Не е редно фактът, че сме бедна държава, автоматически да ни изважда като равноправен участник. Това би означавало, че наистина има Европа на 2 скорости, а за нас това е неприемливо“, категоричен бе зам.-министърът.

800 висококвалифицирани експерти заедно със семействата си ще трябва да се преместят в столицата, която ще приеме агенцията, приемащата страна също така ще поеме задължението да им осигури нормални условия за живот, образование, услуги и грижи за тях и децата им. Българските институции имат пълен потенциал да гарантират безболезнено и безпроблемно на целия персонал, увери д-р Ненков.

„Имаме също така възможност да предоставим подходящо пространство в София тех парк, а при необходимост за много кратко време може да бъде построена нова сграда с разгърната площ от 30 хил. или повече кв. м.“, допълни зам.-министър Лидия Нейчева.

Според двамата зам.-министри, здравно министерство е направило всичко, за да изготви добра кандидатура и ще продължи да се бори страната ни да приеме евроагенцията след излизането на Великобритания от ЕС. Останалото е въпрос на дипломатическа активност и на лобиране за страната ни, посочиха те и допълниха, че тези усилия ще бъдат осъществени от МВнР и българската дипломация.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития