Новини - България

Инсталират робот "Да Винчи" в урологията на "Токуда"
Прочетена: 10217 пъти
Екипът на отделението по Урология на Токуда, сертифициран за роботизирана хирургия - д-р Борислав Божков, д-р Калоян Давидов, д-р Адриан Попов (отляво надясно). Снимка: Болница "Токуда"

Високоспециализиран робот "Да Винчи" за операции при рак на простатата, бъбрека и пикочния мехур ще заработи в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" от 10 февруари, похвалиха се от лечебното заведение.

 

Екипът на отделението по урология, начело с д-р Калоян Давидов, вече е сертифициран за работа с прецизната система, а за първите процедури от Турция ще пристигне и проф. Корал, който е въвел методиката в южната ни съседка и е автор на първите операции с робота там.

"Урологията е една от най-бързо развиващите се в технологично отношение медицински области. Предстоящото въвеждане на роботизирана урологична хирургия в Токуда е естествената стъпка в развитието на Центъра по ендоурология, в който щадящите и прецизни техники са основна цел. Пациентите ще могат да получат лечение на същото ниво, което биха получили в най-развитите ендоурологични центрове в света", коментира д-р Давидов.

За да се възползват пациентите от новата технология, болница "Токуда" организира месец на безплатни урологични прегледи до края на януари. Консултациите са насочени към всички хора с онкологични заболявания - рак на простатата, пикочния мехур или бъбрека. Освен при онкологични заболявания, роботът е изключително полезен и удобен за извършване на пластични реконструкции в областта на бъбречното легенче и при съчленението на уретера и пикочния мехур и други.

 

Прегледите са насрочени за 21, 27 и 28 януари в кабинетите по урология на "Токуда". Необходимо е предварително записване на телефон: 02/403 4910 или 02/403 4000.

 

Роботът "Да Винчи" е сложна хирургична система, която позволява извършване на минималноинвазивни оперативни интервенции. Системата се използва в няколко области на медицината, но най-често в урологията. Предимствата на роботизираната система "Да Винчи" са прецизност на движенията на инструментите, минимална кръвозагуба, кратък възстановителен период на пациента, минимални постоперативни усложнения. Роботизираната хирургия има предимства дори в сравнение с лапароскопската. Мониторът на робота дава на хирурга триизмерен образ на необходимия участък с многократно увеличение, което позволява  постигане на изключителна прецизност на движенията.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития