Медицина на бъдещето -

Иновативни очила връщат зрението
Прочетена: 491 пъти

Френската компания Pixium Vision създаде нови високотехнологични очила. Продуктът се казва IRIS II и се състои от три компонента - очила с вградена камера с имитация на работата на човешкото око, портативен компютър и очен имплант, пише economic.bg.

 

Камерата улавя изображението, което се анализира и обработва от компютъра и чрез безжична връзка се подава на поставения под ретината имплант. Той съдържа 150 електрода, които стимулират зрителния нерв и дават възможност на пациента да различава черни, бели цветове и около десетина оттенъка на сивия цвят. 

 

Специалистите от Pixium Vision допълват, че след кратка адаптация незрящите пациенти започват да различават очертания, както и текстове, написани с по-едър шрифт.

 

С помощта на технологичните очила IRIS II става възможно справянето с редица дегенеративни заболявания на ретината, като синдромът на Ушер, дистрофията на ретината, хороидеремията и др. 

 

Технологията е подходяща за хора, при които невроните на ретината не са повредени и могат да бъдат активирани чрез слаби електрически импулси.

 

Коментари

март 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития