Новини - България

Иновативни четиривалентни ваксини ще ни пазят от грип тази зима
Прочетена: 265 пъти

Противогрипни ваксини с четвърти допълнителен щам ще ни пазят от най-често срещаните грипни вируси през зимата. Продуктите ще се появят на българския пазар още тази есен и ще осигуряват защита срещу отдавна познатите щамове Мичиган, Бризбейн, Хонк Конг и Пукет. Това обяви на обучителен семинар за ваксинопрофилактика националният консултант по епидемиология на имунизационните заболявания и лекар във Военномедицинска академия доц. Андрей Галев.

"Иновативните 4-валентни грипни ваксини предоставят по-широка защита от грип, а страната ни ще е една от първите в Европа, които ще предоставят на населението възможността да се ваксинират с тях", сподели доц. Галев.

Световната здравна организация (СЗО) официално препоръчва четиривалентните ваксини от сезон 2013-2014 г., след като разновидностите на вирусите започват да се увеличават, което на свой ред се отразява негативно на броя на заболелите. Възможността за добавяне на допълнителна компонентна в традиционните тривалентни ваксини се обсъжда още от 2007 г. Причината е, че циркулиращите грипни вируси тип В се разделят на 2 антигенно различни генетични линии: B/Victoria и B/Yamagata, които циркулират в различни съотношения в отделните страни и сезони. Проблемът с несъвпадението между циркулиращия и ваксиналния щам В провокира разработването на иновативните 4-валентни грипни ваксини.

 

По данни на СЗО ежегодните грипни епидемии засягат 5-10% от възрастните и 20-30% от децата. Броят на заболелите в глобален план достига 600 млн. души годишно, като при 3 до 5 млн. от случаите се наблюдават тежки усложнения. Смъртните случаи се движат между 250 и 500 хил. души годишно, като при 96% от тях става дума за хора над 65 години.

 

В България заболелите от грип през последния зимен сезон (2016-2017 г.) са приблизително 1 750 000 души, сочат данните на Националната референтна лаборатория и Националния център по заразни  и паразитни болести. От общия брой заболели 280 000 са деца до 4-годишна възраст (или приблизително 100% от популацията в тази възрастова група), а 475 000 са деца от 5 до 14-годишна възраст (или 67 на сто от популацията).

 

Най-рисковите групи традиционно са малките деца и особено тези под 2-годишна възраст, хората над 65 год., бременните, обитателите на детски, старчески домове и други социални заведения, допълват експертите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития