Новини - България

"Инициатива за иновативни лекарства" отваря врати за България
Прочетена: 473 пъти

Най-голямото публично частно партньорство за здравни проучвания в света - "Инициатива за иновативни лекарства" (Inovative Medicine Initiative - IMI), вече набира проектни предложения за разработка на модерни средства за диагостика и лечение на различни заболявания. Общият бюджет на инициативата, поделен поравно между Европейската комисия и Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA), е над 3 млрд. евро за дейности през следващите седем години.

 

В партньорството могат да участват европейски академични структури (университети и научни институти), малки и средни предприятия, фармацевтични фирми, пацентски организации, лечебни заведения, включително регулаторни органи и други заинтересовани организации. Условието е да си намерят партньори в поне две европейски държави и да формират общ консорциум.

 

"Всъщност това са консорциуми, които обединяват университети, болници, научни дружества, пациентски организации и прочие субекти от цяла Европа. Сред тях, за съжаление, няма български такива, а вратата е отворена и български участници могат да се включат още сега", коментира директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) Деян Денев.

 

Идеята е целият научно-изследователски потенциал на Стария континент да заработи съвместно с фармацевтичната индустрия, за да създаде най-иновативните продукти на сравнително ниска цена, достъпна за пациентите. По този начин изследователите разменят ноу-хау и по-бързо достигат до новите открития, а фарма бизнесът открива мотивация да инвестира в подорбяване на клиничните проучвания, разработката на нови средства за диагностика и създаването на иновативни продукти с нови средства, стандарти и подходи. 

 

"В момента се набират предложения за осмата подред проектна инициатива. Още този месец IMI дава старт на деветата, а до края на годината ще обяви началото и на десетата иницатива с няколко нови приоритетни теми за разработки", посочи д-р Хю Лаверти, ръководител на научните операции в IMI.

 

Основният приоритет на осмата инициатива е Ебола и по-конкретно - разработването на мултивалентна ваксина срещу заболяването и други филовирусни инфекции. Приемат се и стратегии за производство, транспортиране и съхранение на новите продукти.

 

Деветият програмен период пък ще е посветен на изследванията и иновациите в медицината, разработката на нови терапии и тестване на ефекта от противогрипните ваксини. 

 

Информация за всички проекти и програмни периоди може да откриете на официалната страница на инициативата - http://www.imi.europa.eu/

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития