Събития -

юни 2016

ПВСЧПСН
  
   
28 юни
Вторник
Информационна среща на ARPharM за Кодекса за оповестяване
Клуб "Перото", НДК
гр. София
13:00 - 15:00 ч.

На 28.06.2016 г., вторник, от 13:00 часа в клуб "Перото" (НДК, пл. България 1) Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) организира информационна среща с представители на медиите. Поводът за срещата е предстоящото публикуване на данни, предвидено в Кодекса за оповестяване на предоставяне на стойност от фармацевтични дружества към медицински специалисти и здравни организации.

 

В събитието ще участват:


•    Деян Денев – директор на ARPharM;
•    Д-р Венцислав Грозев – председател на Българския лекарски съюз (БЛС);
•    Проф. Илко Гетов – председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС);
•    Д-р Иван Георгиев – председател на УС на Българската асоциация по клинични проучвания (БАКП);
•    Проф. Тодор Попов – член на Управителния съвет на Съюза на българските медицински специалисти.

 

През юни 2016 г. фармацевтичната индустрия в Европа ще оповести предоставянето на стойност за научно-изследователска и развойна дейност, както и към здравни организации и медицински специалисти и техните професионални/съсловни организации - подпомагане или организиране на научно-образователни събития, регистрационни такси, хонорари. Правилата и условията на оповестяването са заложени в Кодекса за оповестяване на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA). България, като член на европейското семейство, е част от този процес. До края на месец юни 2016 г. 22-те компании, членуващи в ARPharM, както и някои други научноизследователски компании, ще оповестят публично финансовите си взаимоотношения с медицински специалисти и здравни организации.

 

Кодексът има за цел въвеждането на по-голяма прозрачност във взаимоотношенията между фармацевтичните компании и медицинските специалисти. Това сътрудничество се основава на обмяна на научна информация между страните, при спазване на високи етични стандарти. Фармацевтичната индустрия цели да гарантира тези стандарти чрез постигане на максимална степен на прозрачност.