Новини - България

Имунологът доц. Влади Манев получи наградата "Изобретател на 2016 г"
Прочетена: 753 пъти

Имунологът доц. д-р Влади Манев беше удостоен с наградата "Изобретател на 2016 г." на Националното изложение за изобретения, иновации и технологии "Експо-16", съобщиха от Министерството на образованието и науката.

 

Отличието му се връчва заради три патента в областта на молекулярната и клетъчна медицина. Патентите са предназначени за възстановяване на хомеостазата (динамичното равновесие на жизненоважни процеси, контролирани от имунната система) по време и след химиотерапия.

 

Според доц. Манев е важно бързото им апробиране и внедряване, което би позволило успешно да се извършва курсът на химиотерапия, дори когато е бил преустановен поради противопоказания.

 

По инициатива на здравна фондация "Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени на околната среда" на 16 декември 2016 г. беше обявена Национална благотворителна кампания за набиране на средства за разкриване на уникална за страната и Европа нова лечебна структура – Високотехнологична клиника за възстановяване след химиотерапия.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития