Медицина на бъдещето -

Имплантираха резорбируем стент в УМБАЛ "Александровска"
Прочетена: 587 пъти

Уникална операция по имплантиране на първото у нас резорбируемо коронарно скеле (стент) е извършена в болница "Александровска" преди дни, похвалиха се от лечебното заведение. Специалният магнезиев стент е бил поставен пилотно на двама пациенти с коронарни артериални лезии от екипа на доц. Добрин Василев, шеф на Клиниката по кардиология.

„Устройството е плод на 13-годишна разработка на немска компания и в света има поставени от него по-малко от 1000 броя. Този биорезорбируем стент е направен от магнезиева сплав, чието време за резорбция е една година, а не две, както при полимерните и това има значение за продължителността на приема на антикоагуланти", обясни предимствата на новата разработка доц. Василев.

През първите 6 месеца стентът укрепва стената на съда, като изпълнява ролята на скеле, което го дилатира и го държи отворен. След време започва от самосебе си да се разпада и физиологията на съда напълно се възстановява. Друго предимство на магнезиевия стент е гладката му повърхност, което спомага за по-лесно достигане до лезията.

 

Имплантирането на резорбируемо коронарно магнезиево скеле е най-модерният и перспективен метод за лечение на коронарни артериални лезии. С него се постига дългосрочна проходимост, пациентите напускат болницата по-скоро и се възстановяват по-бързо, процедурата е по-малко болезнена, с минимална кръвозагуба и с по-малък риск от усложнения.

 

Магнезиевият стент е одобрен за употреба в България, но все още процедурата по имплантирането му не се покрива от НЗОК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития