Новини - България

Илко Семерджиев: Здравната вноска да стане 10% и да се премахне монопола на НЗОК
Прочетена: 2881 пъти

Здравната вноска трябва да стане поне 10%. Тази позиция изрази служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в интервю за в. „Стандарт“. Според него трябва да се премахне монопола на задължителното здравно осигуряване и всеки да може да избира между държавната здравна каса и много други частни фондове.

„Ако НЗОК бъде поставена в конкурентна среда, ще бъде принудена да подобри практиките си. И още нещо, осигурените ще имат още едно право - сами да изберат на кого да поверятуправлението на вноските си. Холандия въведе този модел през 2006 г. и само след 4 години се изкачи на първо място в класациите на здравните системи“, коментира Семерджиев.

Като служебен министър, Семерджиев си поставя за цел да изчисти или поне да смекчи най-тежките проблеми в системата, свързани с Националния рамков договор, лимитите, „неудачните решения“ като пръстовите отпечатъци, балансирането на бюджета, решаването на проблемите с ваксините за тази и следващите 2 години, раздвижване на проектите за спешната помощ и обучението на лекарите.

 

По повод евентуални упреци за реваншизъм от страна Семерджиев каза:

„Длъжен бях да констатирам завареното - всеки трябва да знае откъде тръгва, за да може да си планира стъпките към целта. За реваншизъм въобще не може да се говори, фактите са такива, каквито са и истината не трябва да бъде замазвана. В крайна сметка всички чуваме почти ежедневно как някакъв нормативен акт на министър Москов пада във Върховен административен съд. (…) Това е истински нормативен хаос, който обърква работата на здравната система, на лекарите и се отразява негативно върху пациентите“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития