Новини - България

Илко Семерджиев: Осигуряваме летящ старт на следващия здравен министър
Прочетена: 254 пъти

Екипът на Министерството на здравеопазването в служебното правитлство, назначено на 27 януари от президента Румен Радев, е свършил добра работа, която ще подпомогне работата на наследниците му. Това обяви вицепремиерът и здравен министър д-р Илко Семерджиев по време на отчета за постигнатото през последните три месеца от мандата му.

"Няма да оставим следващото ръководство на Министерството на здравеопазването в безвъздушно пространство. Ще му позволим с летящ старт да влезе в системата, защото ще оставим множество подзаконови нормативни актове, върху които сме работили. Това са 15 стандарта, отменени от Върховния административен съд, няколко наредби и няколко проектозакона, които биха могли да подпомогнат работата на следващото ръководство", заяви министър Семерджиев.

Министърът увери, че в повереното му ведомство не е имало никакви политически пристрастия и благодари на държавния глава за гласуваното през последните месеци доверие.

 

Сред най-големите постижения на екипа му е подписването на Националните рамкови договори за дентална и медицинска дейност през 2017 г. и в частност - включването на безплатни протези за българските пенсионери в основния пакет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), отбеляза Семерджиев. В момента се подготвя анекс към НРД за денталните дейности, а промените в наредбата, която регламентира услугата, се очаква да бъдат обнародвани в "Държавен вестник" на 3 май. Това означава, че още през следващия месец нуждаещите се от зъбни протези ще могат да посетят своите стоматолози, отбеляза здравният министър. 

 

За обезпечаването на денталната дейност са осигурени 20 млн. лв. от резерва на НЗОК за тази година, но по думите на Семерджиев на пациентите отново ще се наложи да доплащат, защото зъботехническите услуги не присъстват в нормативната база като услуга, полагаща се на здравноосигурените лица. 

"Законът за здравното осигуряване предвижда в своя чл. 45 покриване единствено на денталната част, не на зъботехническата. Ето защо, без никакво доплаща ще бъде услугата при денталния лекар. Но стойността на самата протеза следва да бъде покрита и това ще бъде т. нар. доплащане, поради невъзможност това да се осигури по законов път от Закона за здравното осигуряване. Ако следващият екип на министерството, който ще има зад гърба си парламент, реши да промени това, може спокойно да го направи така, че да помогне на хората в напреднала възраст при изработването на плакови протези в зъботехническите лаборатории", коментира Семерджиев.

Другият безспорен успех на екипа му е отмяната на т. нар. пръстови отпечатъци в болниците, която беше потвърдена и от Върховния административен съд (ВАС). Здравният министър отбеляза, че автентификаията не е имала никакъв ефект върху бюджета на НЗОК, а твърденията за спестявани по 1 млн. лв. на ден окачестви като неверни. По думите му през 2016 г. в бюджета на НЗОК за болнична помощ е отчетен преразход от 270 млн. лв., а дълговете на държавните болници са достигнали 509 млн. лв., от които 150 млн. лв. просрочени и неразплатени.

 

Междувременно екипът на Семерджиев е "налял" в министерството над 70 млн. лв. по проекти, чието изпълнение тепърва предстои, похвали се вицепремиерът. Сред тях са 10 млн. лв. по опертивна програма "Околна среда" за доставка на нова техника за по-бързо и качествено тестване на питейните води в страната и 12 млн. лв. по ОП "Добро управление" за доизграждане на Националната здравна информационна система - 1 и 2 фаза със срок от 01.03.2017 г. до края на 2018-а. Отделно е постигнато и споразумение със Столичната община за предоставяне на терен от близо 10 декара в Горна Баня, където да бъде настанен Националния обучителен център зпо спешна медицина и да бъдат изградени гаражи и помещения за ремонт на линейки.

 

Отделно са били осигурени допълнителни 20 млн. лв. за ваксинопрофилактика, с които е била осигурена доставката на четиривалентните ваксини за 6-годишните деца, за които нито една фирма не се яви на обявения от министерството търг. Преодолени са били и проблемите с обществените поръчки за застраховане на санитарните автомобили на центровете за спешна помощ и кръвните центрове, за охрана на сградите на МЗ и за доставка на неонатологично оборудване по Програма БГ07 "Инициативи за обществено здраве".

 

Семерджиев се похвали и с първия подробен 6-годишен анализ на дейностите и финансовото състояние на лечебните заведения в страната, в резултат на който бяха сменени ръководствата на спешната болница "Пирогов", университетската "Св. Иван Рилски" и бяха обявени конкурси за нови директори в още три държавни здравни заведения, заради натрупани дългове.

"Сега, за разлика от изминалия двегодишен период, тези болници не трупат дългове, напротив - постигнаха баланси. Включително "Пирогов", който месечно трупаше по 500-600-700 хил. лв. дълг, сега за първи път през изминалия месец има баланс на приходите и разходите и не генерира дълг. Което показва, че в системата може да се работи ефективно, да има финансова дисциплина, медицинските показатели да се изпълнява, медицинската дейност да се извършва и в същото време да не се правят финансови преразход, т.е. да не се ощетява данъкоплатеца", коментира Семерджиев.

Като нова форма на контрол над публичните разходи той посочи и скорошното назначение на председателя на Надзорния съвет на здравната каса Михаил Христов за директор и на Изпълнителната агенция "Медицински одит".

"С това върнахме контрола върху процесите не само по линия на лечебното здравеопазване, а и по линия на Националната здравноосигурителна каса. ИАМО има пълните права да контролира както лечебни заведения, така и НЗОК. Сега връщаме тази контролна дейност, макар и по един чисто функционален начин", категоричен е здравният министър.

Семерджиев изяви надежда, че следващият екип на Министерството на здравеопазването ще запази промяната, защото тя дава много по-големи възможности за пресичане на лошите практики или за откриването им и тяхното санкциониране.

 

Накрая служебният министър пожела успех на следващия екип на ведомството, съветвайки го да съблюдава за баланса между нормативна уредба и осигурени публични средства.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития