Новини - България

Илко Семерджиев: Няма риск за здравето на хората в Хасково
Прочетена: 185 пъти

Кратковременната употреба на вода с отклонения на естествен уран над приетите в България норми не крие непосредствен здравен риск. Това обяви вицепремиерът и министър на здравеопазването в служебното правителство д-р Илко Семерджиев по време на днешното изслушване в парламента за открития уран в питейната вода в Хасково.

"Косвено потвърждение на липсата на риск са съществуващите по-високи норми до 2012 г. за показател естествен уран, които са до 0,06 мг/Л. С промени в законодателството тази норма е изменена с двойно по-ниска – 0,03 мг/л", обясни д-р Семерджиев.

Към момента нивата на естествен уран в питейната вода на Хасково са от 0,038 мг/л до 0,041 мг/л и за да се гарантира здравето на населението, питейната вода в района се доставя с водоноски от помпена станция "Войводово". От РЗИ-Хасково уверяват, че се контролира не само водата, доставяна чрез водоноски, но и процесът на почистване и дезинфекция на същите.

 

По думите на Семерджиев в момента се изготвя междинен доклад, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола на водоизточниците, особено в близост до закрити уранови мини.

 

Проблемът с водата в Хасково е засегнал около 10 000 души, допълни и служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов.

"Засегнатите райони от спирането на водата в помпени станции 1 и 2 са кв. "Любен Каравелов" - около 5000 души, жилищен район "Кенана" - около 1000 души, централна градска част - около 1000 души. Засегнати от спиране на помпена станция 2 са около 3000 души в кв. "Червена стена", Камени и "Воеводски", отчете министърът.

Веднага след това казусът се превърна в повод за политически нападки и пререкания от страна на опозицията в парламента. Депутатът от БСП и водач на листата в Хасково Елена Йончева съобщи, че информацията за наличието на уран във водата на града е била умишлено прикривана в продължение на 6 месеца, а три поредни години МОСВ е отчитало несъответствия с изискванията за качество на питейната вода. Семерджиев обаче цитира данни, че през 2014 г. нивата са били 0,001 – доста под допустимата доза от 0,03.

 

За да е сигурно, че здравето на хората е в безопасност, лидерът БСП Корнелия Нинова обяви, че инициира събирането на подписи за създаване на анкетна комисия, която да провери нивата на уран не само в Хасково, но и в цялата страна.

 

Депутатът от ГЕРБ и представител на Хасковския регион Делян Добрев пък поиска Министерският съвет спешно да излезе с постановление за отпускане на 2 млн. лв. за изграждаето на нови сондажи.

"Ситуацията с водоснабдяването трябва да се реши категорично, като се изключат сондажи, в които има наличие на уран и се направят нови. Призовавам и настоявам министрите да инициират постановление още в следващата сряда", категоричен беше Добрев.

Междувременно в разплитането на истината по случая се включи и Върховната админитративна прокуратура. Следствието настоя за доклад от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, в който той да посочи как здравните инспекции пазят здравето и живота на хасковлии. Районната прокуратура в града пък започна разследване, за да изясни защо от октомври насам и кои длъжностни лица са мълчали за заплахата.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития