Новини - България

Икономическата целесъобразност ще управлява разходите за лекарства на НЗОК
Прочетена: 462 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да плаща за лекарства, които не се вписват в критерия за икономическа целесъобразност, който тепърва ще бъде разработен. Чрез него публичният фонд ще се опита да оптимизира разходите си през 2017 г., става ясно от решенията, взети на последното заседание на Надзорния съвет на институцията от 1 декември.

 

Промените касаят предимно биологичните лекарствени продукти, за които е изготвен цялостен анализ на направените публични разходи през 2015 година. В резултат на направените изводи НЗОК ще пристъпи към преразглеждане на критериите за изписване на въпросните медикаменти "и рамкирането им на втора терапевтична линия на база икономическа целесъобразност", е записано в решението.

"Одобрението на всички нови пациенти, показани за биологична терапия, когато предписаният от медицински специалист лекарствен продукт не е първи избор, съгласно критериите за разходна ефективност, се извършва от Надзорния съвет на НЗОК след представяне на ясна медицинска обосновка на показанията за изписване на продукт, който не е позициониран като първи избор", е конкретното решение на надзорниците.

Сред лекари и пациенти обаче моментално се появиха опасения, че с промяната на критериите за изписване на лекарствата касата се опитва да свие разходите си до най-евтините продукти на пазара, предрешавайки кой пациент с какви медикаменти да се лекува. Пределно ясно е, че за да осигурят безплатна или частично платена терапия на своите пациенти, лекарите ще изписват лекарствата, които НЗОК ще заплати. И когато това се прави по икономическа, а не по медицинска целесъобразност, правата на пациентите и достъпът им до лечение могат да се окажат нарушени.   

 

От здравната каса отричат подобен сценарий, тъй като фондът няма правомощия да лекува и да предписва терапия. От там уточняват, че новите критерии касаят по-скоро начина, по който ще се движат протоколите на хората, кандидатстващи за лечение.

"В много голяма част от случаите на пациенти с еднакво заболяване, еднакви показания и усложнения, се изписва различна терапия. Икономическата целесъобразност, заедно с медицинските показатели, ще бъдат разглеждани, когато комисията се натъкне на такива случаи", обясниха за Redmedia от пресцентъра на здравната каса.

Това на практика означава, че въз основа на финансовите си възможности публичният фонд ще преценява на кого точно да одобри лечението. Притеснителното в случая е, че пациентите с медицински показания за покриване на терапията, които не се впишат в критериите за икономическа целесъобразност, може да се разминат с полагащото им се безплатно или частично платено лечение. 

 

Предвижда се пакетът от мерки да се приложи и по отношение на безинтерфероновата терапия за лечение на хепатит С.

 

От здравната каса учочняват, че критериите тепърва ще се изготвят и ще бъдат съобразени с медицинските показания за покриване на съответната терапия така, че да не се нарушава достъпът на пациентите до лечение.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития