Новини - В медиите

Икономическата криза е причина за половин милион смъртни случая от рак по света
Прочетена: 351 пъти

Световната икономическа криза от 2008 г. е причинила половин милион смъртни случая от рак по света, сочи ново изследване, цитирано от Voice of America, предава „Фокус“. Според учените загубата на работни места и намаляването на здравните бюджети в редица страни са попречили на хората да получат бърза диагнози и да бъдат третирани от лесно-лечими ракови заболявания като рак на простатата, гърдата или на дебелото черво.


Според автора на изследването Махибен Марутхапу от националната здравна каса на Великобритания един от изводите на изследването е, че намаляването на здравните бюджети струва човешки животи. „Ако здравните системи се сблъскат с намаляването на средствата, това трябва да бъде комбинирано с подобряване на ефикасността, за да може пациентите да получават същата грижа независимо от икономическото си положение или от работния си статут“, заяви той.


Според изследването връзката между зачестяването на раковите заболявания и безработицата изчезва при въвеждането на всеобща здравна система.

 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития