Новини - България

Идея: Парите на болниците – на база на разходите им за предходните 14 месеца
Прочетена: 379 пъти

Нов механизъм за разпределeние на средствата на болниците на базата анализ на разходите им за предходните 14 месеца предлага за обсъждане на днешното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, предаде репортер на Redmedia.

„В сумата ще бъде включена и надлимитната дейност. С новия механизъм правилата за определянето на бюджетите ще бъдат много по-ясни и прозрачни“, каза Ананиев.

В момента НЗОК разпределя 133 млн. лв. за болнична помощ, като лечебните заведения имат право на 3% буфер. През следващите 7 месеца ще бъдат необходими по 6 млн. лв., за да бъде достигната сумата от 139 млн. лв. месечно, каквото е искането на Български лекарски съюз. Надлимитната дейност за 2016 г. и 2017 г. ще бъде включена като елемент при определянето на коефициент за всяка болница, с който тя ще участва при разпределянето на тези 139 млн. лв.

 

На въпрос дали има злоупотреби при разпределянето на бюджета от Районните здравноосигурителни каси (РЗОК) Кирил Ананиев отговори, че има такива съмнения, но това не може да бъде потвърдено със сигурност. По думите му досегашният анализ показва, че „на едни места болниците се чувстват по-комфортно, а на други изпитват трудности“. За да се намали напрежението в системата, още през юни трябва да започнат разплащанията, каза още Ананиев.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития