Новини - България

И университетските болници подкрепиха настоящото ръководство на МУ - София
Прочетена: 481 пъти

Асоциацията на университетските болници в България излезе с декларация в подкрепа на настоящото ръководство на Медицински университет – София и ректорът проф. Вихра Миланова. Позицията на организацията е по повод внесеното искане на бившето ръководство на учебното заведение за отстраняването на проф. Миланова от длъжност.

 

Публикуваме декларацията без съкращения:

Ние, членовете на Асоциацията на университетските болници в България сме изключително притеснени от процесите, протичащи в Медицински университет - София през последните дни. Констатираните в одитния доклад нередности и нарушения, станали публично известни, говорят за прилагане на неправомерни практики, които застрашават доброто име на най-старото висше училище в България и подлагат на съмнение качеството на образованието, предлагано там.

Смятаме, че подобни нерегламентирани подходи при управлението на Университета трябва да бъдат прекратени и дейността на МУ-София да бъде върната в рамките на закона и нормативната база.

Подкрепяме волята и усилията на настоящото ръководство на Медицински университет в лицето на проф. Вихра Миланова, името на Университета да бъде изчистено, като се запази академичният дух и се преодолее разцеплението сред преподавателите.

Желанието на бившето ръководство на МУ-София да прекрати предсрочно мандата на проф. Миланова силно напомня на опит за замитане на проблемите под килима, което няма да доведе до нищо добро и ще застраши още повече бъдещето на висшето учебно заведение. Това не бива да бъде допуснато!

Затова призоваваме нашите колеги от университетските болници в страната да премислят добре своето участие в незаконно свиканото извънредно Общо събрание и да не стават част от безпринципните битки за запазване на едно беззаконово статукво.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития