Новини - България

И стандартът по патология влиза в съда
Прочетена: 296 пъти

Българската асоциация по патология и Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) обжалват пред Върховния административен съд Медицинския стандарт по Клинична патология.

„С жалбата се иска отмяна на целия стандарт, поради необоснованост, несъответствие с целта на закона и съществени нарушения на административно-производствените правила“, обясняват от двете организации.

Решението за обжалването на стандарта идва след като опитите за убеждаване на здравно министерство и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)  да предприемат необходимите промени в нормативната уредба, претърпяват неуспех.

„Нивата на компетентност в сегашния стандарт са приравнени към другите стандарти и са напълно несъответстващи на специалността. Лисва унифициране на отчетните форми, правила за вътрешен и външен контрол на качеството. Сегашния стандарт не дава възможност една лаборатория да може да обслужи няколко лечебни заведения. В него липсват каквито и да е стимули за развитие и внедряване на нови технологии, липсва и уредба на молекулярната патология“, мотивират решението си двете организации.

Те съобщават, че са внесли писмени предложения по всички тези въпроси още през пролетта на 2015 г., но въпреки уверенията на администрацията, че ги приветства, в направените една година по-късно изменения в стандарта нито едно от тях не е взето предвид.

„Самите изменения се сведоха до няколко несъществени поправки, насочени по-скоро към запазване на статуквото в патологията“, посочват жалбоподателите.

Те подчертават, че самата специалност по Клинична патология придоби изключително значение при лечението на онкологичните заболявания. Поради лошата нормативна уредба и ниското заплащане, броят на патолозите в България непрекъснато намалява, а повечето от заетите са в пенсионна възраст. Качеството на резултатите като цяло е ниско, новите технологии се използват рядко и това рефлектира, както в лечението на болните с онкологични заболявания, така и в разходите на НЗОК за неправилно лечение.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития