Новини - България

И Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество подхваща Москов
Прочетена: 1940 пъти

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) започва проверка на имотите на здравния министър д-р Петър Москов. Причината - повдигнатите му точно преди седмица 3 обвинения във връзка договорите за дарения на ваксини, подписани през 2015 г. между България и Турция. 

 

Според Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, комисията е длъжна да образува производство, когато дадено лице е привлечено като обвиняемо за престъпления по конкретни членове от Наказателния кодекс. А обвиненията към Москов са по чл. 282 и чл. 219 от НК, които попадат в обхвата на закона, по който работи КОНПИ.

 

Първото обвинение (по чл.282, ал.3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 НК) касае внесените от южната ни съседка 100 000 дози пентвалентна ваксина "Пентаксим" и 100 000 дози "Еувакс" срещу Хепатит Б. За тях ведомството на Москов е поело всички разходи по доставката и е заплатеното ДДС на стойност 323 хил. лв., с което е нанесло значителни имуществени вреди на държавата, както и неимуществени вреди - създаване на недовeрие в Министерството на здравеопазването и процеса по имунизация на новородените деца.

 

Второто обвинение (по чл.282, ал.3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 НК) е свързано с износа на 5 000 000 ампули от българската БЦЖ ваксина срещу туберкулоза и по-конкретно - с процеса по производство на огромното количество. Според прокуратурата Москов е нанесъл щета на държавното дружество в размер на 413 370 лв., какъвто е размерът на разходите по производството на ваксините.

 

Третото обвинение (чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 2 НК) към министъра в оставка е за безстопанственост и липса на достатъчно контрол върху дейността на изпълнителния директор на "БулБио" Росен Алексиев.

 

По всички обвинения министър в оставка Петър Москов получи мярка за неотклонение "подписка".

 

Миналият понеделник с обвинение по казуса с турските ваксини се сдоби и заместникът на Москов – д-р Адам Персенски. А редица настоящи и бивши министри, включително и премиерът Бойко Борисов, бяха призовани в столичното следствие, за да дадат разяснения как са взели решението за бартера с Турция „на подпис“, т.е. неприсъствено.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития