Новини - България

И БЛС ще води дело за надлимитната дейност на болниците
Прочетена: 704 пъти

Българският лекарски съюз (БЛС) е поредната организация, която ще подаде жалба пред съда за неизплатената надлимитна дейност на болниците през 2015 година. Общата сума възлиза на малко над 51 млн. лв., а делото ще бъде заведено през януари. 

 

Това обяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев на съвместна пресконференция по темата с Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването. 

"Ще изчакаме да приключи финансовата година, за да можем да предявим своите претенции към бюджета на здравната каса", уточни д-р Грозев. 

По думите му става дума за дейност, която не само е отчетена от лечебните заведения, но също така е приета като напълно законна от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Освен това над 50% от извършените, но незаплатени услуги, касаят спешни пациенти, които няма как да бъдат предварително планирани или пък отложени за следващ период. 

 

С тази жалба лекарският съюз на практика подава ръка на 15-те лечебни заведения, които в края на миналата седмица заведоха дело срещу НЗОК заради поредния отказ да покрие изработената от тях надлимитна дейност през годината. Жалбата им касае претенции за над 816 600 лв., но ако към нея се присъединят и други болници, сумата сериозно ще набъбне. Според прогнозни, но неофициални данни, очакваният размер на надлимитната дейност за цялата 2016 г. възлиза на около 24 млн. лева. 

"Всяка година броят на хоспитализациите се движи около 2 млн. души и въпреки това непрекъснато се появява надлимитна дейност. Кой направи така, че без да се мръднат хоспитализациите, се вдига надлимитната дейност?", възмути се председателят на лекарския съюз.  

Основният проблем е, че близо 80% от тази дейност през 2016 г. е формирана от лечението на пациенти, приети по спешност, опита се да внесе яснота д-р Иван Манджаров, председател на Българската болнична асоциация. 

"Всеки инфаркт, инсулт или болно дете са спешни случаи. Правим листи на чакащите и отлагаме пациенти, но спешните случаи не можем да върнем. Затова ще водим дела срещу НЗОК за всички спешни случаи, които не са платени", коментира д-р Маджаров. 

Болниците обжалват пред Административния съд решението на Надзорния съвет на публичния фонд от 21 ноември, с което 50,5 млн. лв. от преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски бяха предоставени единствено за лекарства.

 

Жалбоподателите твърдят, че с това решение надзорниците са извършили административен произвол и са нарушили собствените си правила. Според тях, ако в рамките на месеца в централното управление на НЗОК или в бюджетите на районните структури се освободи ресурс, той може да бъде преведен на болниците за покриване на надлимитната им дейност. 

"Има и друга несправедливост - през юли и август болничната помощ традиционно реализира икономии, заради отпускарския сезон. Но когато този период отмине и влезем в преразход, се оказва, че от тези икономии няма и следа", допълни д-р Маджаров. 

Жалбата е разпратена до всички лечебни заведения в страната - частни, общински и държавни, и всички желаещи могат свободно да се присъединят към нея. До този момент общият броя на жалбоподателите вече надхвърля 20. 

 

Според прогнозите на Националната агенция по приходите пък допълнителните средства, които ще постъпят в бюджета на НЗОК от надсъбрани здравни вноски, възлиза на 85 млн. лева. Дали разликата от 35 млн. лв. ще бъде използвана за изплащане на надлимитната дейност в болниците, само можем да гадаем. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития