Новини - България

Хомеопатията може да стопира излишното изписване на антибиотици
Прочетена: 5448 пъти

Около 80% от произвежданите антибиотици за перорална употреба се приемат от деца и това е ужасяваща тенденция на фона на растящата резистентност на различните бактерии около нас, алармира педиатърът д-р Слави Филчев - началник на детското отделение в столичната V МБАЛ и заместник-председател на Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО) .

 

В същото време е установено, че педиатрите, които владеят хомеопатичния метод, изписват с до 50% по-малко антибиотици на своите малки пациенти и са в състояние да се справят с повечето болестни състояния без да прибягват до ненужна терапия.

"Тоест, във време, когато антибиотичната резистентност нараства, когато съвсем скоро ще дойде момент, когато няма да можем да лекуваме тежки инфекции, хомеопатияте е един не само ефикасен метод на лечение, но и ще ни помогне да избегнем полипрагмазията и излишното изписване на антибиотици", убеден е д-р Филчев.

Този начин на работа вече е традиционен за клиничните хомеопати в България, а все повече педиатри и общопрактикуващи лекари превръщат изписването на хомеопатия в ежедневна практика. Въпросите "Дали действа? Какви са разрежданията? Какво има в гранулите?" отдавна не са актуални дори сред пациентите и това се дължи на факта, че продуктите вече са с 20-годишна история у нас.

"Хомеопатичните медикаменти на практика действат по един изключително специфичен начин. Те повлияват реактивния отговор на организма към възстановяване и справяне с патологичните процеси. Другата особеност е, че хомеопатията не лекува заболяването, а болния човек", допълни анестезиологът и председател на БМХО д-р Петко Загорчев.

Един от големите митове, свързани с хомеопатията, е, че на нея й трябва прекалено дълго време, постоянство при терапията и упоритост, за да подейства. В действителност обаче има остри състояния (като главоболието), при които положителният ефект настъпва много по-бързо отколкото при конвенционалните медикаменти. 

"Мога да дам пример с хълцането при малките деца и коликите при новороденото. Нищо не се справя по-бързо с тези страдания от хомеопатията", сподели собствения си опит и Мишел Боарон, магистър-фармацевт и дъщеря на основателя на световно известната компания. 

Другата заблуда е, че хомеопатията не може да се комбинира с традиционните методи на лечение. Всъщност тя е чудесно средство за намаляване или напълно елиминиране на страничните ефекти от химиотерапията при онкоболни и успешно може да се прилага при подготовката на пациенти преди операция. Освен това е единственото профилактично средство, заедно с ваксините, за предотвратяване на различни заболявания.

"Съвсем наскоро, заедно с един алерголог от "Алексадровска" болница направихме клинично проучване на деца с астма, които се нуждаеха от инхалаторни кортикостероиди. Децата, при които комбинирахме хомеопатия и кортикостероиди, показаха много по-бързо и по-качествено постигане на ремисия, т.е. на намаляване и изчезване на симптомите на болестта", допълни д-р Филчев. 

Все пак специалистите уточняват, че хомеопатията не е резервирана за екзотични диагнози и редки заболявания. Популярността и успехите й до известна степен създават грешната представа за панацея, която лекува всичко. Тя има своето място в медицината, но не е универсален цяр и с това не бива да се злоупотребява, категорични са експертите.

"Няма такъв метод в света, който да лекува всички болести. И очакването, че хомеопатията ще изцери безнадеждно болни, онкоболни или хора с множествена склероза и шизофрения, е илюзия. Но тя има своето място и методът не бива нито да се надценява, нито да се подценява", обобщи деканът на Фармацевтичния факултет към МУ-Пловдив проф. Людмил Пейчев. 

На този етап обучението по клинична хомеопатия за дипломирани лекари и фармацевти у нас се провежда от преподаватели на Европейската школа по клинична хомеопатия и са акредитирани като продължаващо обучение от Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз. Студентите по медицина и фармация пък я изучават като свободноизбираем предмет в медицинските университети в София, Варна и Плевен, а в Пловдив обучението е задължително.

 

Отделно, в чл. 167 на Закона за здравето е записано, че хомеопатия имат право да упражняват само лекари, а специалистите са категорични, че "много добър лекар хомеопат може да стане само много добър лекар клиницист".

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития