Новини - България

Хирурзи реплантираха отрязан със секира палец на момче
Прочетена: 478 пъти
Снимка: Софиямед

Успешна реплантация на палец на ръката на 17-годишно момче извърши екипът на доц. д-р Маргарита Кътева, ортопед-травматолозите д-р Калин Димитров и д-р Калин Ангелов в УМБАЛ "Софиямед".

 

Момчето е от с. Бързия. То пострадало при битов инцидент при рязане на дърва за огрев прди дни. Тогава, по невнимание, момчето отсича палеца на лявата си ръка със секира. На мястото на инцидента веднага пристига медицински екип, който го транспортира в Центъра по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия на Университетска болница „Софиямед“.

 

На шестия час след злополуката лекарският екип пристъпва към сложната интервенция –реплантация на палец (свързване на кости, сухожилия, нерви и съдове, с цел възстановяване на кръвотока). Операцията продължава 4 часа, а специалистите казват, че палецът винаги е показан за реплантация.

 

„Това, което ни различава от животните е, че ние имаме палец - може да направим т.нар. опозиция, т.е. да противопоставим палеца на другите пръсти и да успеем да хванем. Именно и в това се крие абсолютното ни задължение да реплантираме“, коментират медиците, извършили операцията.

 

17-годишното момче вече е изписано след гладък постоперативен период. В момента му се провежда ранна постоперативна рехабилитация като след месец и половина той ще може пълноценно да използва палеца си.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития