Новини - България

Хирурзи отстраниха бъбрек и тумор в правото черво с една безкръвна операция
Прочетена: 529 пъти
Снимка: "Токуда Болница София"

Възрастна жена с голям тумор на правото черво и злокачествено новобразование на бъбрека е оперирана изцяло лапароскопски в "Токуда Болница София" и се възстановява много бързо, съобщиха от лечебното заведение.

 

Интервенцията започва с отстраняване на бъбречния тумор  безкръвно, само за 40 минути. Това дава възможност последващото премахване на голям ректален тумор да се осъществи в рамките на същата операция, а тежката интервенция да не бъде толкова травматична за жената.

 

"Отворена операция от такъв мащаб обикновено означава големи оперативни разрези и дълги часове анестезия. Това е много натоварващо за пациента и свързано с дълго възстановяване. Ние успяхме да спестим този излишен травматизъм чрез бързо минимално инвазивно отстраняване на бъбрека", разказа за операцията ръководителят на първия екип от хирурзи д-р Калоян Давидов, началник на отделението по урология.

 

Втората операция по отстраняването на тумора в правото черво се извършва от екипа на д-р Веселин Маринов, началник на сектор Лапароскопска хирургия към Клиника по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия. Диагностиката и предоперативната подготовка са направени от екипа на д-р Петко Карагьозов, началник на отделението по инвазивна гастроентрология.

 

"Операцията премина успешно като отстранихме целия тумор напълно лапароскопски с резекция на правото черво и едновременна анастомоза – свързване на здравите части на червото", допълни д-р Маринов.

 

Мултидисциплинарният подход е ключов фактор при сложните случаи, които изискват реакция и взаимодействие от няколко екипа, уточняват още от "Токуда Болница София". Заедно с налагането на минимално-инвазивни подходи, това играе важна роля в стремежа за по-малко травматизъм и по-бързо възстановяване за пациените.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития