Новини - България

Хирурзи отстраниха 5-сантиметров тумор безкръвно
Прочетена: 437 пъти
Снимка: "Токуда Болница София"

Стомашна резекция изцяло по лапароскопски път извърши екипът на отделението по Миниинвазивна и лапароскопска хирургия на МБАЛ "Токуда Болница София", съобщиха от лечебното заведение. Става въпрос за 5-сантиметров тумор на стомаха и жлъчния мехур, засегнат от жлъчно-каменна болест, отстранен с минимална кръвозагуба.

"Този метод на хирургия е специфичен и е предизвикателство, но техниките за операция с минимална кръвозагуба при онкологични заболявания на храносмилателната система все повече ще се налагат като първи избор на лечение", категоричен е д-р Веселин Маринов, който ръководи отделението по Миниинвазивна и лапароскопска хирургия и оглавява екипът извършил операцията.

Самата операция е продължила около два часа, а самият тумор е бил отстранен през четири малки отвора. 72-годишният пациент е бил раздвижен още в деня на операцията и се възстановява изключително бързо. За сравнение, в случай на отворена хирургия рехабитилацията започва поне три дни след интервенцията.

"До скоро се смяташе, че лапароскопската методика отнема повече време на хирурга и удължава времето под упойка за пациента, но вече времетраеното е еднакво и при безкръвния и при конвенционалните интервенции. В същото време ползите за болния са многобройни и познати", допълва д-р Маринов.

Експертите са убедени, че лапароскопската хирургия все по-често ще навлиза като предпочитан метод за радикално лечение на онкологичните заболявания в коремната област.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития