Новини - България

Хеликоптер спаси пострадал при взрив на военно учение във Варна
Прочетена: 543 пъти

Хеликоптер "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка" и военно-медицинският отряд за бързо реагиране участваха в мащабно учение за аварийно-спасителни действия, което се проведе на територията на Университетската болница "Света Марина" във Варна.  

 

Сценарият на учението включваше спасяване на пострадали при взрив в градска среда. В тренировката се включиха екипи на МВР, полицията, пожарната и отряди за борба с тероризма, както и екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и военната болница във Варна.

"Отработихме един елемент от дейността на отряда, а именно сортировката на пострадалите. Отрядът няма задача да извършва търсене и спасяване в зоната на поражението, тъй като не разполага и с такива ресурси. Но след като бъдат извлечени от съответните органи – видяхте, че пожарната направи това нещо, беше избран приоритета на болните. Веднага беше поискан въздушен транспорт за най-тежко пострадалия и благодарение на този транспорт този човек в реални условия вероятно ще бъде спасен", разказа заместник-началникът на ВМА полковник д-р Любомир Алексиев.

Тренировката беше организирана, за да се подобри взаимодействието и координацията между всички структури, ангажирани със спасяването на хора при бедствени ситуации.

"Всъщност, това е военната медицина и това е триажът, за който говорим, и който е най-важния за спасяването на живот", допълни д-р Алексиев.

Варненският регион е специфичен заради Черноморската граница, което често налага оказване на спешна помощ на екипажите на корабите, които се намират в наши териториални води. В тази ситауция липсата на въздушен транспорт прави осигуряването на своевременна медицинска помощ практически невъзможно.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития