Любопитно -

Халюциногенни гъби помагат при депресия
Прочетена: 738 пъти

Химикалът псилоцибин в халюциногенните гъби е способен да спаси човечеството от депресия, твърди английско проучване, цитирано от Би Би Си. 

 

Учени от Империъл Колидж Лондон са тествали действието на съставката върху 12 души с умерена и тежка депресия, при които традиционната терапия не действа. Според тях резултатите са повече от обещаващи, защото осем от доброволците са се отървали от неконтролируемите си състояния, а петима от тях изобщо не са проявявали симптоми на депресия през последните три месеца.  

 

Първоначално пациентите са получавали ниска доза псилоцибин, за да тестват дали е безопасна. След това обаче са приели висока доза, равняваща се на много гъби наведнъж. В резултат повече от шест часа всички са имали халюцинации и сюрреалистични преживявания, които в последствие са определили като "мистични и духовни". 

 

Според един от изследователите - д-р Дейвид Нът, химикалът в гъбите действа като "лубрикант за ума" и помага на пациентите, защото освобождава онези мисли, които понякога се оказват заключени в прекалено самокритична и негативна форма на депресия, от която трудно се излиза. Тайната на псилоцибинът е, че достига до рецепторите в мозъка, отговорни за хормона серотонин (известен повече като "хормон на щастието"), и успешно подобрява настроението. 

 

Резултатите от изследването вече са публикувани научното издание "Лансет", но истинските проучвания тепърва предстоят. В момента учените търсят производител на лекарства, за да изпробват продукта в по-голямо клинично проучване и да го сравнят с ефекта от плацебо. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития