Новини - България

Грипът си отива. Идва ред на шарките
Прочетена: 383 пъти

През последните две седмици у нас се отчита много рязко намаляване на заболеваемостта от грип сред населението, потвърди за Redmedia главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Това означава, че традиционната за този период от годината епидемия вече отминава, а вирусите ни тормозят все по-рядко.

"Това не означава, че няма да има повече случаи до края на януари и през целия февруари, но те ще са все по-намаляващи, все по-откъслечни и това ще е опашката на епидемията. Много хора вече имат имунитет към грипния щам и няма как наново да се получат заболявания", увери д-р Кунчев.

Тази година познатите грипни щамове ни изненадаха почти месец по-рано, а пикът на самата епидемия съвпадна по време с Коледните и Новогодишни празници. Експертите твърдят, че от това е пострадала статистиката за реалния брой на болните, защото хората не обичат да ходят на лекар, докато са при близки и роднини да празнуват.

 

Въпреки това за тазгодишната епидемия може да се каже, че е била два пъти по-интензивна от миналогодишната, но с нормално протичане и по-малко усложнения.

"По време на пика в края на миналата година в някои от областите, като Благоевград, Стара Загора, Монтана, имахме заболеваемост, достигаща до 600-700 души на 10 000 население, което е сравнително рядко явление. Обикновено 300-400 са пиковите стойности и това означава, че в един средно голям град едновременно е боледувала една голяма част от населението", даде пример главният държавен здравен инспектор.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) през третата седмица на 2017 г. средната аболеваемост в страната е спаднала до 123 на 10 000 души население, което е извън епидемиологичните стойности. От наблюдаваните 382 104 пациенти от цялата страна само 4 699 души са диагностицирани с грип. За сравнение седмица по-рано заболелите са били над 6 600, а в истинския пик на епидемията броят им е бил 8 235.

"Обикновено затоплянето ускорява предаването на вирусите, но специално грипната епидемия я считаме за приключена. По-скоро ще се концентрираме към типичните за пролетния сезон шарки - скарлатина, варицела, а след това и летните вируси", допълни д-р Кунчев.

По думите му варицелата върлува интензивно у нас още от миналата 2016 г., затова се очаква  традиционно да увеличи заболеваемостта сред децата в периода март-април.

 

Този тип шарка се активизира през период от няколко години и точно в момента бележи пик. По последни данни средно около 30 000 деца годишно боледуват от варицела у нас, но в момента в който по-голямата част от малчуганите в един и същи набор се срещнат с болестта и изградят естествен имунитет, интензитетът на епидемията ще спадне почти наполовина.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития