Новини - България

Грипът е далеч - идва чак през януари
Прочетена: 238 пъти

Преди края на януари следващата година епидемиолозите в страната не очакват грипна епидемия. До Коледните и Новогодишни празници ще ни мъчат респираторни заболявания, но вирусите с екзотични имена ще ни нападнат след това, сподели прогнозата си пред Redmedia националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Разбира се, винаги трябва да имаме едно на ум, защото има изключения. В практиката си съм наблюдавал както октомврийски, така и априлски грипни епидемии. В момента обаче и да ни хване нещо, няма да е грип", категоричен е д-р Кунчев.

По думите му, на този етап е трудно да се говори за заболеваемост, защото в страната са регистрирани отделни разпръснати случаи. Преобладават респираторните заболявания, а единствените два случая на грип бяха регистрирани в началото на тази седмица. Първи в страната ни пристигна вирусният щам "Хонконг" (H3N2), изолиран в две жени от София и Стара Загора. В момента повече болни има в Централна и Северна България (в районите на Габрово, Плевен, Русе и Стара Загора), но заболеваемостта е временна и не се дължи на грип, категорични са епидемиолозите. 

 

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) през седмицата от 17 до 23  октомври общата заболеваемост се е увеличила от 67.69 на 67.85 души на 10 000 население. Сред наблюдаваните общо 383 902  лица от всички възрастови групи остри респираторни заболявания са регистрирани при 2603-ма души, което е с 5 случя повече от предходната седмица. Стойностите остават далеч от епидемиологичните, при които боледуват около и над 200 души на 10 000 население.

 

Грипната епидемия засега е далеч не само от България, но и от Европа, защото почти 70% от изолираните 81 положителни проби на Стария континент през миналата седмица са регистрирани в Скандинавските страни. Очаква се епидемията да тръгне именно от там, но преди да се е разразила трудно могат да се правят прогнози за тежестта, особеностите и клиничната картина на заболеваемостта. 

"Това, което предстои у нас е зачестяване на тези случаи през ноември, постепенно повишаване на заболеваемостта през декември и достигане на сериозни нива в началото или средата на януари, а епидемични нива - в края на януари", прогнозира д-р Кунчев. 

Експертите припомнят, че грипният вирус се разпространява изключително лесно по въздушно-капков път при кихане, кашляне и дори говор. Добрата новина е, че не е особено издръжлив в околната среда - лесно умира при изсушаване, високи температури, третиране с алкохол и дезинфектанти. Зелените предпазни маски до известна степен пречат на разпространението му, но предимно при болните хора. При здравите ефектът е по-скоро психологически, защото при дишане маската се навлажнява и след 15-20 мин. става пропусклива за всякакви вируси.

 

В разгара на грипния сезон най-рисковият контингент са възрастните, хората с хронични заболявания, малките деца и бременните. За тях е силно препоръчително да ограничат контактите си при обявена епидемия и да си останат вкъщи. Експертите съветват да си поставят и противогрипна ваксина, за да намалят риска от усложнения, ако все пак се разболеят.

"Един млад здрав организъм би могъл да се справи и сам с грипния вирус, но за хората над 65 г. и тези с хронични заболавяния - особено с по-тежки форми на диабет, астма и сърдечна недостатъчност, той може да е много опасен. Вярно е, че щамовете са различни, но много често атакуват или сърцето и предизвикват миокардити и перикардити, или се насочват към нервната система и дават като усложнения менингити, енцефалити и прочие", отбеляза националният здравен инспектор.

По думите му е добре да се прави разлика между респираторни заболявания и грип, за да могат да се предприемат и по-адекватни мерки за лечение.

"Ако 90% от другите респираторни заболявания се карат на крак, много рядко дават усложнения и хората дори не си взимат болничен, то при грипа си има последици", категоричен е д-р Кунчев.

При респиротарните заболявания водещи са симптомите и неразположението в горните дихателни пътища - запушен нос, хрема, кашлица. Грипът от своя страна се характеризира с остро начало, висока температура и обща отпадналост още от първия ден.

 

Ето защо е добре да не подценяваме състоянието си и да мислим не само как да се излекуваме, но и как да пазим хората около нас още преди да се е задала грипната епидемия.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития