Новини - България

Грешка на екипа е виновна за преливането на кръвта с малария в Русе
Прочетена: 377 пъти

Всяка дарителска кръв в България се изследва рутинно и системно срещу СПИН, хепатит и други тежки инфекции, затова заразяване с тях не може да стане. За малария обаче няма такива изисквания, обясни пред bTV министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов по повод случая на прелята заразена кръв на пациент в Русе, който в последствие почина.  

"В случая действително става въпрос за груба грешка на екипа, който е провеждал акцията по кръводаряване. Но трябва да кажем, че всичкото количество заразена кръв е било прелято на 86-годишния русенец, който в последствие е починал. Тоест няма как заразената кръв да попадне при друг", обясни Москов. 

Кръвта е била взета от студент с доминикански произход, който надлежно е уведомил, че е боледувал от малария и му е противопоказно да дарява кръв. Екипът обаче не се е съобразил с подадената информация и е извършил процедурата. Защо е била пренебрегната опасността от предаване на заразата от малария чрез кръвопреливане ще установи обстойна проверка на Националния център по заразни и паразитни болести и Националния център по трансфузионна хематология.

"Ние имаме годишно 170 000 - 190 000 кръводарители и този инцидент не би трябвало да бъде причина хората да не продължават да правят това благородно усилие", коментира министърът в оставка.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития