Новини - България

Граждани протестираха пред МЗ с искане за оставка на министър Москов
Прочетена: 302 пъти

Група граждани протестираха днес пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за оставка на министър Петър Москов. Причината – въвеждането на системата за пръстова идентификация в лечебните заведения. Протестът бе организиран миналата седмица през Фейсбук след като от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обявиха, че системата тръгва пилотно в няколко болници, а от месец октомври ще заработи във всички лечебни заведения в страната.

 

Според протестиращите пръстовата идентификация представлява снемане на пръстови отпечатъци, което приравнява пациентите с престъпници. А фактът, че данните щели да станат достояние на частни лечебни заведения, част от турската верига „Аджъбадем“, подлагал на риск националната сигурност на България.

 

В сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин“ зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира, че пръстовият идентификатор „е начин да се получи уникален номер, ключ - към сигурността на данните, които се събират, и към парите, за да не бъдат изразходвани напразно“.

 

Протестиращите се обявиха срещу цялостната политика в здравеопазването, включително срещу вноса на ваксини от Търция, проблемите в Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) и пр.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития