Новини - В медиите

„Господари на ефира“: Лекарско безхаберие осакатява хора в Пловдив?
Прочетена: 3270 пъти

Шокиращи случаи от медицинската дейност на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив показа предаването „Господари на ефира“ в репортаж, излъчен снощи (31.11.2016 г.). В разследването става въпрос за тежки съмнения, че сгрешените диагнози и ненужните операции в лечебното заведение са станали практика. Екипът на предаването показва документи и епикризи за 5 пациентки. Преди излъчването на предаването за правилното разчитане на медицинската терминология е извършена и консултация с лекар.  

 

Представяме ви всеки от случаите, за които се говори в разследването: 

 

Пациент 1:

 

В КОЦ Пловдив постъпва жена на 47 години с бучка в лявата млечна жлеза. В епикризата й не са описани първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът д-р Петко Маслев прави заключение, че има данни за инвазивен дуктален карцином и на жената се извършва радикална мастектомия. Окончателната диагноза е „малигнен мезенхимен тумор?“ Тази диагноза също е злокачествена, но е записана в досието на болната с въпросителна, уточняват от предаването.

При направената ревизия след това окончателната диагноза е съвсем различна „доброкачествен фиброаденом“, който в никакъв случай не изисква премахване на гърдата на пациентката. Това се потвърждава и от националния консултант от УМБАЛ „Александровска“ проф. Христова. Туморът е доброкачествен и е трябвало да бъде отстранен единствено и само той, а не цялата гърда, се казва в разследването.

 

Пациент 2:

 

След установена „мековата матка“ в гинекологичното отделение на КОЦ Пловдив постъпва жена, на която е направена радикална и изключително травмираща операция за премахване на матка, маточни тръби, яйчници и др. органи.

В епикризата е записано, че е направена операция на инвазивен плоскоклетъчен карцином, т.е. рак на маточната шийка. Но при направената ревизия доц. Милев от СБАЛО София установява, че на маточната шийка се е развило псевдоерозио, което е доброкачествен процес на шийката на матката, срещащ се при повече от 70% от жените и който не изисква абсолютно никаква намеса, още по-малко премахването на всички тези органи, се уточнява в репортажа.

 

Пациент 3:

 

Жена на средна възраст постъпва с диагноза тумор на яйчника. По време на операцията патоанатомът д-р Петко Маслев прави задължителното изследване „гефрир“, при което прави заключение, че образуванието е рак и на пациентката се извършва радикална максимална по обем операция с премахване на матка, яйчници и тръби, тазови лимфни възли и част от голямото було.

Последващата ревизия установява „доброкачествен тумор на яйчника“, който изисква единствено и само отстраняване на яйчника, но не и травмиращата операция, която е извършена на пациентката, разясняват в разследването.

 

Пациент 4:

 

Жена на повече от 70 години, на която е направена радикална вулвектомия на базата на положителна цитонамазка и решение на онкологичния комитет. Не е направена биопсия преди операцията, каквото е изискването на алгоритъма за диагностика и лечение на това заболяване.

В крайна сметка се оказва, че липсват данни за злокачествен процес, вкл. и на цитологичното изследване предхождащо операцията. Това го потвърждава и направената ревизия. Но на пациентката е направена изключително травмираща радикална интервенция, коментират от „Господари на ефира“.

 

Пациент 5:

 

Жена в детеродна възраст постъпва в КОЦ Пловдив със съмнения за рак на шийката на матката.

След биопсия патоанатомът д-р Петко Маслев потвърждава диагнозата „инфилтриращ карцином на шийката на матката“ и на пациентката се извършва радикална травмираща и инвалидизаираща гинекологична операция с множество отстранени органи. Впоследствие от направената ревизия се установява, че злокачественият процес е без инфилтрация, т.е. няма проникване и метастазиране, което не е било на лице нито при операцията, нито при първоначалната биопсия.

 

От „Господари на ефира“ припомнят, че КОЦ Пловдив е общинска болница, в която се диагностицират и лекуват пациенти от цяла Южна България.

 

Цялото разследване на "Господари на ефира" може да се гледа ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития