Любопитно -

Google диагностицира депресия
Прочетена: 248 пъти

Google се ангажира с психичното здраве на потребителите, разработвайки инструмент, който ще помага на тези от тях, които са изпаднали в депресия, да се ориентират към лечение. За целта компанията си сътрудничи с Националния алианс по психологични заболявания (NAMI), пише Pixelmedia.

 

Как работи този инструмент? Когато въведете термин за търсене, свързан с депресията в Google, се появява въпроса „Депресирани ли сте?“ и ако отговорите положително, ще бъдете пренасочени към PHQ-9 сертифициран въпросник, който специалистите използват за диагностициране на депресията. Той иска от потребителите да преценят дали имат симптоми като проблеми с концентрацията, чувство за провал, бавни движения и говор, безпокойство и други необичани такива.

 

Надеждата на Google е, че след като попълнят въпросника, хората ще го споделят със своя лекар в зависимост от резултата и ще потърсят лечение. Данните на NAMI показват, че около 50% от хората в депресия не търсят компетентна помощ и лечение. А според Google, 5% от търсенията в интернет са свързани със здравето, но не е ясно колко от тях са конкретно за психични проблеми.

 

Статистиката сочи, че тези, които имат симптоми на депресия, получават помощ средно с 6 до 8 години забавяне, тъй като хората не са запознати с нейните признаци и откриването й става случайно. Клиничната депресия всъщност е много често срещана, а от нея е страдал един от пет американци, в различен период от живота си.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития