Новини - Свят

Глобална кибератака засегна здравната система на Великобритания и руското здравно министерство
Прочетена: 366 пъти

Най-мащабната кибератака в историята на човечеството е реализирана в последното денонощие в почти 100 държави в цял свят. Глобалната хакерска атака се реализира чрез злонамерената програма „WannaCry“ (б.р. - Искаш ли да плачеш). Вирусът закодира лични данни на компютрите и иска откуп равен на 600 долара под формата на виртуалната валута Биткойн за парола.

 

По данни на най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусни системи, Лаборатория Касперски „злонамереният софтуер“ е засегнал поне 74 държави. Регистрирани са около 45 хил. нападения на „изнудващия вирус“. Точният брой на пострадалите страни все още не може да бъде установен, но според експертите кибератаката е безпрецедентна по своя мащаб.

 

Жертви

 

По данни на Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания жертва на кибератаките са станали няколко британски болници. Атаката е предизвикала отклонения на някои линейки към други лечебни заведения, както и проблеми в комуникацията между пациентите и техните лекари.

 

Най-малко 40 отдела на националната здравна система на Великобритания са били подложени на кибератаката, след която персоналът на болниците е загубил достъп до здравните досиета на пациентите. Въпреки това британският министър-председател Тереза Мей заяви, че атаките „не са имали специална цел здравните услуги“, а че са част от по-широко нападение срещу организации по цял свят.

„Нямаме данни, че данните на пациентите са компрометирани“, уточни тя.

Директорът на отдела за киберсигурност на британската здравна система Дан Тейлър заяви, че организацията „ще въведе добра хигиена срещу киберпрестъпления“, след като бе подложена на атаките, пише  The Telegraph.

„Организацията възстанови системите си от резервни копия, след като прочисти инфекцията. За жалост това може да доведе до дни отменени услуги за пациентите“, добави той.

The Independent съобщава, че корпорацията Microsoft е издала „кръпка“ срещу проблема по-рано тази година, но единствено за версии на Windows, които продължават да получават поддържка. Проблемът е, че близо 90% от компютрите в британската здравна система работят със стария Windows XP, който не получава такава от 2014 г. насам. Компютърните специалисти сочат, че използвайки тази версия на операционната система, ползвателите ще имат работещ компютър, но ще бъдат изложени на повече рискове за сигурността и вируси.

 

По данни на The Independent компютърният "вирус-изнудвач", който сее хаос в компютрите на британската здравна система е кибероръжие на Националната агенция за сигурност на САЩ, откраднато от „Уикилийкс“ по-рано тази година. Вирусът пречи на екипите в болниците да имат достъп до досиетата със заболяванията на пациентите.

 

Руското министерство на здравеопазването също е било атакувано от вируса.

„Съобщавам, че министерството на здравеопазването на Русия оперативно отрази започнатите атаки и елиминира уязвимостите“, написа на профила си в социалната мрежа „Туитър“ заместник-министърът на здравеопазването на Русия Никита Одинцов.

Жертва на WannaCry в страната са още Министерството на вътрешните работи, Министерството на извънредните ситуации и най-голямата банка в страната „Сбербанк“.

 

Испанското правителство съобщи, че имат „потвърждение за различни кибератаки, насочени срещу испански компании“ и добавиха, че атаката е била с използване на т. нар. „рансомуеър“ (ransomware), който блокира достъпа до определени файлове докато не бъде изплатен откуп. Сред засегнатите е телекомуникационният гигант „Телефоника“.

 

Местните власти във Швеция съобщиха, че близко 70 компютъра са били инфектирани с вируса.

 

От кибератаката се опкаха и от глобалната куриерска компания „Федекс“.

 

По-рано Нова телевизия съобщи, че България също е била атакувана от WannaCry, като засегнатите са обекти от национална сигурност. Засега тази информация обаче не се потвърждава.

 

Решението

 

AFP съобщава, че изследовател на въпросите за киберсигурността е открил механизъм, който може да предотврати разпространението на програмата за киберизнудване „WannaCry“. Експертът, който в „Туитър“ използва името @MalwareTechBlog, обяснява, че ако името на домейна, използван от „злонамерения софтуер“, бъде регистрирано, това ще спре кибератаката.

„Всъщност те разчитат на това, че домейнът не е регистриран. Чрез регистрация, ние спираме разпространението на „злонамерения софтуер. Кризата не е приключила, те винаги могат да променят кода и да опитат отново“, коментира @MalwareTechBlog.

Според него, за да се избегна атаката системите трябва да бъдат актуализирани възможно най-скоро. Това решение обаче не е приложимо за компютрите, които вече са засегнати.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития