Новини - Свят

Глобална инициатива ще се бори срещу грешките в лекарствената терапия
Прочетена: 382 пъти

Тежките вреди, които едно медикаментозно лечение може да нанесе на пациентите, могат и трябва да бъдат ограничени с 50% в близките 5 години, твърди Световната здравна организация (СЗО). За целта точно преди седмица беше даден стартът на глобялна кампания за редуциране на тежките последствия от неправилната употреба на лекарства.

 

Целта на световното предизвикателство за безопасност на пациентите (Global Patient Safety Challenge) е да премахне онези слабости в здравните системи по света, които водят до грешки в терапията. Такива могат да са преумората на медицинския персонал, липсата на кадри, лошата подготовка или предоставянето на грешна информация на пациента. Затова инициативата на СЗО ще ацентира върху съвети за подобряване на предписването, доставката и консумацията на медикаменти, както и предоставянето на изчерпателна информация за възможните рискове, които крие неправилната употреба на лекарства.

 

Грешките в терапията причиняват поне по един смъртен случай дневно и увреждат около 1.3 млн. души годишно само на територията на Съединените американски щати (САЩ), сочи тъжната статистика. Тенденцията в държавите с нисък и среден доход е подобна, но с тази разлика, че загубените човешки години в добро здраве заради неправилна употреба на лекарства са два пъти повече от тези в богатите страни.

 

В световен мащаб разходите, свързани с грешки при медикаментозната терапия, се оценяват на близо 42 млрд. щ. долара годишно или около 1% от глобалните разходи за здравеопазване.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития