Новини - България

Глинка Комитов: Не очаквам дефицит в НЗОК, ако Бюджет 2017 бъде приет
Прочетена: 381 пъти

Ако политическата криза в страната не води до неприемането на бюджета на държавата и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), няма какво да ме притеснява. Това коментира управителят на публичния фонд Глинка Комитов преди началото на парламентарната Комисия по здравеопазване, която ще разгледа на първо четене проекта на Закон за бюджет на НЗОК за следващата година.

"Комисиите заседават, вероятно ще бъде предложен в пленарната зала, зависи какво ще реши законодателят. Мен ме интересува бюджетът да бъде приет. В противен случай ще ползваме една-дванайста от миналогодишния (т.е. тазгодишния - бел. ред.) бюджет", заяви Комитов.

По думите му, ако се мине на този вариант, парите в касата няма да бъдат достатъчни, за да се купят предвидените обеми медицински дейности през 2017-а. При подобен сценарий най-много ще пострадат болничната помощ и лекарствата, категоричен е управителят на НЗОК.

 

През последните години се наблюдава константа в броя на хоспитализациите в лечебните заведения и това дава известна сигурност за стабилност на системата, прогнозира още Комитов. През последните 3 години около 2 млн. души влизат в болница и средствата за тяхното лечение са осигурени.

"Ето защо не очаквам и дефицит за 2017 година. Ако бюджетът бъде приет в сегашния си вид, няма да има дефит", категоричен е управителят на НЗОК.

Каквото и да се случи с бюджета, Комитов се надява решението на законодателите да не попречи на предстоящите преговори за Национален рамков договор 2017. Според него парите в сектора трябва да бъдат разпределени не административно, както беше тази година (с решение на Надзорния съвет на НЗОК), а чрез договаряне на цени, обеми и методи за остойностяване, с които да се закупят медицинските дейности през 2017-а. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития