Новини - България

Гергана Хрисчева, БНР: Фондът никога не е бавил решения при налични становища
Прочетена: 602 пъти
Гергана Хрисчева, БНР Снимка: личен архив, Фейсбук

Работата на Фонда за лечене на деца и на Обществения съвет се спъва от организационни проблеми, но те не са за сметка на децата, нуждаещи се от лечение в България или чужбина. Това коментира пред Redmedia Гергана Хрисчева, представител на Българското национално радио (БНР) в Обществения съвет на Фонда. Мнението й е лично и не ангажира медията, която представлява. 

"От няколко месечната ми работа в Съвета аз нямам впечатление, че има дете, което е имало нужда от лечение, най-вече в чужбина, и то не е получило това лечение. Общественият съвет никога не е бавил решения за деца, когато са му били предоставяни всички необходими становища за вземане на решение", категорична е Хрисчева.

Според нея, организационните проблеми са свързани със становищата, заради които се е налагало да се отлагат решения. Това обаче никога не се е случвало при животозастрашващи диагнози и състояния. Не е зависело нито от Обществения съвет, нито дори и от админстрацията на фонда, а най-вероятно от външните експерти и лекари, които изготвят становищата, допълва Гергана Хрисчева.

"От друга страна, ако има непрекъснат натиск да се изпращат деца, за които има лечение в България, в чужбина, това би означавало в дългосрочен аспект умишлено да се лиши българската медицина и българските лекари да се развиват, като спрат да лекуват български деца, и то редки и сложни случаи", смята журналистът от БНР.

Общественият съвет взема решенията си на базата на Правилника за работа, а този Правилник със сигурност не може да удовлетвори всички. Така или иначе, средствата във Фонда са публични и обществени, затова и правилникът е, за да се спазва, категорична е Гергана Хрисчева.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития