Новини - България

Герджиков: Застраховките на линейките и охраната са единствените проблеми в МЗ
Прочетена: 374 пъти
Снимка: стопкадър БНТ

Министерството на здравеопазването беше споменато само един път в цялостния доклад на служебния премиер Огнян Герджиков за състоянието на отделните ведомства след управлението на кабинета "Борисов 2.0".

 

Акцентът в анализа на Главния инспекторат беше поставен върху обществените поръчки в министерствата и различните нарушения, които са били констатирани по време на проверките. Министерството на здравеопазването фигурираше само в графа "забавяне" с два търга - за застраховки на линейките и колите на центровете за трансфузионна хематология, както и за охрана на сградите на ведомството.

 

Герджиков дори не уточни защо забавянето на двете обществени поръчки представлява проблем и какви действия трябва да предприеме здравното министерство, за да ги преодолее.

 

Единственият коментар по темата досега е правил служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев на първата си пресконференция след встъпването в длъжност. Тогава той обясни, че екипът му е направил необходимото, за да децентрализира застраховките на санитарните автомобили на спешните центрове и тези по трансфузионна хематология.

"Оспорен е в КЗК търгът за застраховките, в резултат на което процесът може да се забави и да създаде проблеми веднага. Ето защо ръководството на министерството взе решение и децентрализира застраховките, особено "Гражданска отговорност" - да се сключват веднага и то по отделните центрове, защото в противен случай могат да настъпят немаловажни вредни последици", съобщи тогава министър Семерджиев.

По всяка вероятност същото се е случило и с обществената поръчка за охрана на сградите на министерството.

 

Въпреки изнесените данни, проверките във ведомствата продължават, а докладът в пълния му вид ще бъде публикуван на правителствения сайт идния понеделник, 20 февруари.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития