Новини - Свят

Гените запечатват всеки инфаркт
Прочетена: 444 пъти

Всеки преживян сърдечен удар оставя следа в човешката ДНК, установиха учени от университета в Упсала, Швеция, съобщава Science Daily.

 

Изследването им е публикувано в специализираното издание за молекулярна генетика на човека Human Molecular Genetics и твърди, че гените ни могат да съхраняват полезна информация за инфарктите.

"По време на сърдечен удар тялото сигнализира, като активира определени гени. Този механизъм предпазва тъканите по време на острата фаза на състоянието и възстановява организма след инфаркта. Затова е твърде вероятно в тялото ни да настъпват епигенетични промени, свързани с конкретния сърдечен удар", коментира ръководителят на проучването Оса Йохансон, изследовател в Катедрата по имунология, генетика и патология на Университета в Упсала.

Резултатите от проучването доказват, че при хората, преживели сърдечен удар, действително настъпват епигенетични промени. Част от тях са в гените, свързани със сърдечно-съдовите заболявания. Въпреки това учените не могат да установят дали промените са част от развитието на болестта или по-скоро живеят като "спомен" от активирането на гените, свързани с инфаркта.

"Надяваме се, че резултатите от новото ни проучване ще допринесат за знанията ни по отношение на епигенетиката в клиничната картина на сърдечния удар, което в дългосрочен план ще доведе до разработването на по-добри лекарства и терапии", надява се Оса Йохансон.

Рискът от поява на сърдечно-съдови заболявания често се влияе от външи фактори, като стрес и начин на живот, но човек основно го наследява от родителите си. Ето защо всяко проучване в тази посока би било полезно за предотвратяване на тежките и фатални инфаркти в бъдеще.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития