Медицина на бъдещето -

Генетично откритие дава нови надежди в лечението на рак на гърдата
Прочетена: 828 пъти

Учени твърдят, че най-новите изследвания на рака на гърдата може да доведат до по-персонализирана грижа за пациентите и да помогнат за по-нататъшно разбиране на причините за заболяването, пише The Independent. Проучване, с участието на хора от цял свят, е дало по-пълна картина на промените в ДНК при наличие на заболяването, предоставяйки потенциални възможности за нови лечения. Изследването на 560 генома на рак на гърдата или пълни генетични кодове е разкрило появата на пет нови гени, свързани с болестта.

 

Резултатите от проучването са публикувани в Nature и Nature Communications. Данните дават доказателства, че геномите на рака на гърдата са „силно индивидуални“, разказват изследователи от британския институт „Уелкъм Тръст Сангър“. Те са проучили геноми при различни пациенти, четирима от които са мъже, и са се фокусирали върху мутациите, които насърчават болестта да се развива и моделите. Учените открили, че жените с гени, предразполагащи ги към по-висок риск от развитие на рак на гърдата и на яйчниците, имат изцяло различи едни от други геномни профили.

 

„В бъдеще, ние бихме искали да можем да профилираме отделни ракови геноми, така че да можем да идентифицираме конкретното лечение, което е най-вероятно да бъде успешно за дадена жена или мъж с диагноза рак на гърдата. Това е стъпка по-близо до персонализираните здравни грижи при раково заболяване“, каза д-р Серена Ник-Зайнал, която е ръководител на екипа от изследователи.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития