Новини - България

Генерал Николай Петров се закле като министър на здравеопазването
Прочетена: 966 пъти

Специалистът по анестезиология и интензивно лечение и доскорошен началник на Военномедицинска академия (ВМА) генерал проф. Николай Петров положи клетва като министър на здравеопазването, заедно с още 21 свои колеги в кабинета "Борисов 3.0" на официална церемония в Народното събрание.

 

За новият кабинет гласуваха общо 234 депутати, подкрепиха го 133-ма представители на партиите в управлвяващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти - ВМРО, НФСБ и "Атака".

 

От тук нататък основната задача на новия здравен министър ще бъде да изпълни предизборните ангажименти на партньорите във властта, които са фокусирани върху профилактиката, финансовата стабилност и демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"Важен приоритет ще бъде осигуряването на финансова стабилност и обезпечаване на здравната система. Започваме поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и изграждането на интегрирана информационна система. Приоритетна посока на усилията ни ще бъде също преодоляването на регионални дисбаланси и осигуряването на функционално взаимодействие между отделни нива на медицинската помощ", припомни след представянето на своя кабинет премиерът Бойко Борисов.

Според опозицията обаче управляващите са допуснали сериозни пропуски в програмата си, от която са отпаднали премахването на ДДС върху лекарствата и гарантирането на нуждите на населението от здравна помощ чрез адекватно разпределение на лечебните заведения в Националната здравна карта. В документа липсват и конкретни мерки за осигуряване на адекватно финансиране в сектора, заедно с промени за увеличаване на лекарските възнаграждения. 

"За съжаление в подписаната управленска програма в глава "Здравеопазване" се срещат само общи формулировки, които по никакъв начин не показват пътя за решаване на твърде сериозните въпроси на българското здравеопазване", обобщи от парламентарната трибуна проф. Георги Михайлов, депутат от БСП, национален консултант по клинична хематология и доскорошен председател на Комисията за оценка на здравните технологии към Министерството на здравеопазването.

Преди официалното гласуване на министрите и клетвата им в пленарната зала проф. Михайлов беше единственият, който се обърна персонално към новия здравен министър от парламентарната трибуна:

"Проф. Петров, загърбете непрофесионалните и общи формолировки и се обърнете към много сериозните проблеми на българското здравеопазване. Така ще получите подкрепата на цялото общество, на цялата професионална гилдия и на всеки достоен парламентарист в тази зала", заяви проф. Михайлов.

Трябва да се отбележи, че генерал Петров вече има опит на министерския пост, като част от състава на служебното правителство на Марин Райков (2013 г.). Но най-голямото му постижение са стопените с почти 100 млн. лв. дългове на управляваната от него през последните три години Военномедицинска академия. При заварен дълг от 114 млн. лв. през 2014 г., в момента задълженията на една от най-големите и високопрофилни болници в страната е 46 млн. лв., отчете самият генерал Петров пред личния състав на лечебното заведение преди повече от месец.

 

Почти целият му професионален път е свързан с ВМА. Близо 10 години новият здравен министър оглавява Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в болницата, а от 2007 г. до 2014 г. е неин заместник-началник.

 

През 2012 г. е обявен за лекар на годината от Българския лекарски съюз, а през 2015 е удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" първа степен.

 


Биография

Генерал-майор проф. Николай Кирилов Петров e роден на 29 август 1959 г., в гр. Средец. Завършва медицина във ВМИ – Варна през 1985 г. Работи като клиничен ординатор (1989-1991г.), началник на Отделение по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение – Военна болница, Бургас (1991-1992 г.); ординатор, асистент, старши и главен асистент във ВМА – София (1992-2004 г.).

От 2004 г. е началник на Катедра по Анестезиология, реанимация и интензивно лечение към ВМА. Заместник-началник по диагностично-лечебната дейност на МБАЛ – София към ВМА, от 2007 г.

От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на здравеопазването в състава на служебното 88-мо правителство на Република България.

В изпълнение на Указ №140 от 31.05.2014 г. на Президента на Република България и Заповед №КВ-228/03.06.2014 г. на министъра на отбраната, полковник проф. Николай Петров е назначен на длъжност "Началник на Военномедицинска академия" и удостоен с висше офицерско звание "бригаден генерал", считано от 03 юни 2014 г.

Специализира в Париж и Бордо, Франция, Швейцария, САЩ. През 2002 г. завършва курс по "Реанимация и интензивна медицина при медицинското осигуряване на международни военни мисии на НАТО", Франция. Придобива диплома по "Международно право на военните конфликти" (2004 г.), Spies, Швейцария; диплома по "Регионална и проводна анестезия" (2003 г.), Страсбург, Франция. Защитава степен "Магистър" по "Обществено здраве и здравен мениджмънт" в МУ, София (2007 г.) и специалност по "Спешна медицина" в МУ, София (2008 г.).

Придобива образователна и научна степен "Доктор" през 2001 г.; през 2002 г. е избран за "Доцент"; през 2011 г. придобива научна степен "Доктор на медицинските науки", а през 2012 г. е избран за "Професор" по анестезиология и интензивно лечение.

Владее английски, френски и руски език (STANAG 6001/2001). Автор на 4 и съавтор на 10 книги и над 170 публикации – научна медицинска литература. Главен редактор на списание "Анестезиология и интензивно лечение". Главен редактор на списание "Клинично хранене".

Републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (от 2004 г.); национален консултант по анестезиология и интензивно лечение (от 2004 г.); член на Европейската асоциация по Анестезиология и интензивно лечение – ESA (от 2004 г.); член на Европейската асоциация по парентерално и ентерално хранене – ESPEN (от 2004 г.); член на Европейската асоциация по интензивна медицина – ESICM (от 2006 г.); член на Американската асоциация на анестезиолозите – ASA (от 2008 г.).

Президент на Дружеството на анестезиолозите в България (от 2009 г.). Президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене (от 2008 г.). Избран за вицепрезидент на Световната асоциация по интравенозна анестезия (WorldSIVA) през май 2014 г.

Женен с три деца.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития