Новини - Свят

Франция започна мащабна кампания за насърчаване употребата на генерични лекарства
Прочетена: 392 пъти

Френското правителство е започнало мащабна кампания за насърчаване на употребата на генерични лекарства. Това става ясно от съобщение на Българската генерична фармацевтична асоциация, която разпространи позицията на „Лекарства за Европа“  (бел. р. - бившата Eвропейска асоцицация за генерични и биоподобни лекарства - ЕГА).

„Лекарства за Европа“ категорично подкрепя кампанията на френското правителство за насърчаване употребата на генерични лекарства. Благодарение на генеричните лекарства в Европа два пъти повече пациенти, в 7 ключови терапевтични области (диабет, депресия, епилепсия, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, астма/ХОББ, стомашно-чревни заболявания) са били лекувани през последните десет години, без това да се отрази на общите разходи за лечение. В наши дни генеричните лекарства възлизат на 35% от всички отпускани лекарства във Франция, но са едва 18% от фармацевтичните разходи. Генеричните лекарства допринасят значително за здравеопазването във Франция, като осигуряват на пациентите по-добър достъп до лекарства и предлагат повече възможности на здравните специалисти за лечение на техните пациенти“, се посочва в позицията.

Френската кампания ще използва комуникационни платформи като социални медии, телевизия, радио, постери в аптеките и вестници със специален раздел за въпроси на гражданите относно генеричните лекарства. Кампанията е част от една по-обширна генерична стратегия, която освен това трябва да стимулира предписването на генерични лекарства от лекарите както в общата практика, така и в болнична среда.

„Франция е с един от най-малките общи пазарни дялове на генерични лекарства в Европа. Затова категорично подкрепяме тази първа стъпка в прилагането на френския план за насърчаване на генеричните лекарства. Всички мерки в плана трябва да се изпълнят бързо, особено стимулите за лекарите, свързани с предписване на качествени и ефективни медикаменти в рамките на Списъка на взаимозаменяемите лекарства («Répertoire»), което ще осигури достъп на пациентите до ефикасно лечение и ще допринесе за по-устойчив здравен бюджет, коментира Адриан ван ден Ховен, генерален директор на „Лекарства за Европа“.

Повече информация за френската кампания може да се намери ТУК.

На сайта е качено и видео на кампанията, което може да се види ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития