Новини - България

Фондация тегли кредит, за да помага на жени с рак на гърдата
Прочетена: 532 пъти
Снимка: Стоп кадър - "На кафе", Нова телевизия

Фондация „Една от 8“ тегли кредит, за да осигури остатъка от необходимата им сума за купуването на кемпер - мобилен Клуб на "Една от 8" за профилактични прегледи и консултации за жени с рак на гърдата. Това обяви основателката на фондацията Нана Гладуиш в предаването „На кафе“ по Нова телевизия.

 

Мобилният център е специално поръчан за целите на организацията по проект "Розов кемпер на "Една от 8". Идеята е той да започне да обикаля страната още това лято, за да осигури помощ и подкрепа на пациентите дори в най-отдалечените населени места.

 

Кемперът ще разполага с всичко необходимо така, че услугите на фондацията да достигат до всички жени в страната, нуждаещи се от помощ. Той ще предоставя консултации, информация за заболяването и хранителния режим, психологична помощ, арт терапии, подкрепа за близките и семействата на болните и прочие. Освен съвети, жените ще могат да получат и напълно безплатни аксесоари – тюрбани, сутиени, протези и други, които иначе трудно могат да си набавят сами. Обмисля се дори идеята в кемпера да се монтира мобилен ехограф и да се ангажира лекар, за да може по време на пътуванията да се извършват и безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. 

 

За да започне кемперът да функционира, са необходими общо 142 813 лева. За събирането на сумата бе създаден DMS номер и всеки, желаещ да го направи, като изпрати SMS с текст DMS KEMPER на кратък номер 17 777. Цената на един SMS е 1 лв. за абонатите на трите мобилни оператора. Средства могат да се дарят и на специално откритата за целта банкова сметка: Райфайзенбанк (България) АД, IBAN  BG47RZBB91551006950018.

 

Цялата сума все още не е събрана, а тази седмица кемперът трябва да се плати.

„Истината е, че ще теглим 40 000 лв. кредит от банка, който ще изплащаме, защото кемперът се оказа малко по-скъп. Оказа се и, че в България ние като фондация не сме освободени от ДДС. Най-абсурдното е, че ако аз с този кемпер, купувайки го, макар и бидейки фондация, регистрирана по ДДС, ако тръгна из България да продавам баници, т.е. да извършва търговска дейност, държавата ще ми връща ДДС, но ако аз тръгна да помагам на хората, държавата няма да ми върне ДДС“, сподели Нана Гладуиш.

Целият разговор с Нана може да видите ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития