Новини - България

Фондът за лечение на деца ще провежда търговете за медицински изделия
Прочетена: 69 пъти

Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) ще провежда търгове, на базата на които ще осигурява медицински изделия, необходими за малчуганите. Тази промяна е залегнала в правилника за работа на фонда и е част от предложенията на Министерството на здравеопазването за изменения в документа. От здравното ведомство смятат, че по този начин ще бъдат избегнати проблемите с финансирането на изделията, които  съществуваха до сега, заради отказа на част от лечебните заведения да правят обществени поръчки за медицински изделия. По този начин обаче болниците могат да накърнят интересите на пациентите, а и на държавата, тъй като не е сигурно, че медицинските изделия се предлагат на възможно най-ниски цени. 

 

Всъщност, това бе причината преди време ЦФЛД да откаже заплащане на лечението на деца в някои болници. След като е взело предвид негативните последици от така създадените ситуации, здравно министерство прави предложение фондът сам да закупува изделията, за да има гаранция, че е защитен финансовият интерес на децата и на държавата. В проекта за нов правилник се предвижда първата поръчка да бъде направена в срок до 3 месеца след обнародването на промените в „Държавен вестник“.  

 

С измененията в документа се регламентират и набирателните сметки за лечение на болни деца. Ако децата кандидатсват за помощ от фонда, родителите им ще бъдат задължени да декларират, че набраните пари от сметките ще се използват единствено за финансиране на лечението. Тъй като в момента няма действаща система за контрол върху изразходването на тези средства, според здравното ведомство промените създават предпоставка за това.

 

Ще бъде затегнат и контролът на здравното министерство над Обществения съвет към фонда. При двукратно несъгласие на директора с мнението на съвета по конкретен медицински или правен казус, решението за лечението на децата ще бъде възложено на Експертен съвет към министъра на здравеопазването.

 

С предлаганите промени се създава и длъжността „говорител на Обществения съвет“. Един от членовете на структурата ще бъде натоварен със задачата да дава информация за работата на фонда.

 

В момента тече двуседмичният срок за обсъждане, в рамките на който всички заинтересовани страни – граждани, обществени организации и фирми, могат да изразят мнение по предлаганите промени.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития