Новини - България

Фондът за лечение на деца остана без кворум. Пак отлага заседание
Прочетена: 909 пъти

Редовното заседание на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), насрочено за днес, 15 юни от 13 ч., няма да се състои, защото Общественият съвет не може да се събере в пълен състав. Късно снощи стана ясно, че голяма част от 17-те члена на съвета отсъстват, необходимият кворум от 9 души няма да бъде събран, затова срещата ще бъде отложена.

 

Ден по-рано членове на Обществения съвет се оплакаха, че не са получили навреме предварителния дневен ред на заседанието и вместо три, са имали само един ден за подготовка. 

"В случая е по-скоро неспособност да подготвят заседанието. Така и не получихме пълен дневен ред (само някакви части), не са готови протоколите от заседанията през април и май. Още на предишното заседание на 1 юни ми направи впечатление, че заявленията, включени за разглеждане, са необичайно малко. Едва ли е защото няма болни деца, още повече като знаем, че има окомплектовани досиета от 20 април, които още не са приключени. Нямаше ги и в частичния дневен ред за днес. Не се справят", коментира Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на ...".

Това е второто заседание, което се отлага поради липса на кворум. Първото се провали точно преди Великденските празници, защото един единствен човек не достигна за формиране на нужното мнозинство. Тогава се наложи всеки един от членовете на съвета сам да разгледа кандидатурите на десетки деца и да гласува персонално по имейл, за да не се бавят излишно процедурите. Въпреки това много от децата продължават да чакат за окончателно решение.

 

В предварителния дневен ред на днешното заседание бяха включени документите на 34 деца, 31 от които са нови кандидатури за финансиране. Други 34 пък продължават да чакат становище от Обществения съвет, защото са били отложени от предходни заседания поради необходимостта от допълнителни медицински заключения или свикване на консилиуми по техните казуси. За 12 от тези деца чакането продължава вече втори месец, защото отлаганети им датира от деня на показните арести в ЦФЛД - 20 април.

 

Следващото заседание на Обществения съвет е насрочено за идната сряда, 22 юни, със същия дневен ред.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития