Новини - България

Физикални медици: Лобизъм спъва развитието на специалността ни
Прочетена: 241 пъти
Източник: Pixabay.com

Новооткрити частни лечебни заведения, които никога не са работили в областта на физиотерапията и рехабилитацията, през 2016 г. са получили от Здравната каса 2 186 324 лв. или по 182 194 лв. на месец. За разлика от тях годишният бюджет на една държавна специализирана болница за рехабилитация за цяла година получава 71 195 лв. по клинични пътеки. Тя приема приема и много тежки случаи за постоперативно възстановяване след прекарани сериозни заболявания – мозъчен инсулт, травматични увреждания на периферната нервна системма и опорно-двигателния апарат.

 

Тези данни бяха изнесени на дискусионна кръгла маса при откриването на Осмия Национален конгрес по физикална и рехабилитационна медицина. По думите на председателя на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина (АФРМ) д-р Татяна Ангелова е недопустимо нови болници само за година да формират бюджет от публичен източник, колкото три многопрофилни областни болници за цялостна дейност. Като приер тя даде МБАЛ Видин, чиито цялостен годишен бюджет е 900 хил. лв.

 

По време на дискусията бе застъпено становище, че са необходими промени в националния стандарт по физикална и рехабилитационна медицина. Те трябва да включат обективни количествени и качествени критерии, които дават възможност за оценка на крайния резултат от лечението. Според специалистите трябва да бъде поставен акцент върху времевия критерий за оценяване на приложения рехабилитационен комплекс – брой и времетраене на процедурите, ангажиран персонал. По този начин ще се внесе яснота за реалното изпълнение на процедурите, а не за формалното изписване в документацията и последващото отчитане, е мнението на медиците.

 

„Силно притеснени сме от силния лобизъм, който пречи на нашта специалност да се разгърне като пълноценна клинична област“, каза д-р Ангелова.

 

Отчетено бе, че финансирането в здравеопазването навсякъде е недостатъчно и ограничено. Факт е обаче, че физикалната и рехабилитационната медицина продължават да са „на опашката“ със суми, които могат да предизвикат дори усмивка, посочи проф. Елена Илиева – зам.-председател на асоциацията.

 

Като пример тя даде заплащането на една физиотерапевтична процедура от здравната каса, което възлиза на 1.80 лв. Един ден болничен престой по клинична пътека е оценен на 47 лв. с включени храна, престой, 4 процедури и денонощно наблюдение от квалифициран медицински и немедицински персонал.

 

Тези ограничения поставят ограничения пред нас като професионалисти и пред пациентите, които никак не са малко, споделиха участниците във форума.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития