Новини - България

Финансист №1: Няма да изтегляме Бюджет 2017
Прочетена: 275 пъти

Кабинетът в оставка "Борисов 2.0" продължава да подкрепя политиките, заложени в програмата на правителството при встъпването му в длъжност преди две години, затова не обмисляме изтеглянето на Бюджет 2017 от Народното събрание. Това се казва в официална позиция на министъра на финансите в оставка Владислав Горанов, публикувана на сайта на ведомството.

 

Коментарът му бе провокиран от изказвания на негови съпартийци, че проектобюджетът на държавата трябва да бъде върнат, а догодина да се работи в рамките на средствата от тази година.

"Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента", коментира председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ в интервю за Investor.bg.

Само няколко часа по-късно обаче Владислав Горанов категорично отхвърли изложената теза:

"Правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години. За нас те остават актуални и докато изпълняваме своите правомощия, ще продължим да работим по тяхната реализация.

Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм.

Правителството на премиера Бойко Борисов ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 година. Затова не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане", е официалната позиция на финансовия министър.

При това положение депутатите в парламента ще продължат обсъждането и на проектозакона за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г., в който са предвидени 223 млн. лв. повече от тази година.

 

Дали обаче проекторазчетите ще бъдат одобрени и гласувани, когато "управляващата коалиция вече няма мнозинство", както заяви самият премиер Бойко Борисов, предстои да разберем в рамките на следващия месец.

Коментари

март 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития